Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? Bekijk dan de online versie
6 juli 2016

Nederlands Investerings Agentschap voor EFSI

            Nieuwsbrief delen:
Provincies verstevigen samenwerking met NIA
De provincies gaan de komende 2 jaar jaarlijks ruim
€ 1,1 miljoen bijdragen aan het Nederlands Investerings Agentschap.

Dankzij de samenwerking tussen het Rijk en de provincies zijn financiële experts beschikbaar met kennis van nationale en Europese financiële regelingen en programma's. Zo kan het NIA Nederlandse projecten begeleiden naar kansrijke aanvragen voor financieringsmogelijkheden. Deze zijn van belang om de regionale economische agenda’s te realiseren.

Bert Pauli, IPO-portefeuillehouder Economie: “Ik verwacht dat met het NIA meer aanvragen voor Europese financiering worden gehonoreerd. Hierdoor kunnen mooie projecten die tot nu toe niet tot succesvolle aanvragen hebben geleid, gerealiseerd worden. Dat betekent een grote impuls aan de regionale economie. Denk aan projecten op het gebied van innovatie en MKB, breedband en snel internet in landelijk Nederland.”

Minister van Economische Zaken Henk Kamp: “Wil Nederland optimaal profiteren van beschikbare Europese fondsen, dan is een goede samenwerking tussen Rijk en provincies essentieel. Door samen te werken vergroten we de kans om maatschappelijk relevante projecten te laten slagen. Het NIA kan door de deelname van de provincies echt optreden als een gezamenlijk kennis-, regie- en coördinatiepunt om te zorgen dat meer investeringskapitaal bij de juiste projecten terecht komt en zo het bedrijfsleven te stimuleren.”
Lees het persbericht van het IPO – Interprovinciaal overleg van en voor provincies    
 
De Europese Commissie over de toekomst van het Investeringsplan voor Europa
Voortbouwend op de positieve resultaten na het eerste jaar stelt de Commissie onder andere de volgende werkwijze voor:
  • Gelet op de resultaten tot dusver zal een versterkt EFSI na de eerste driejarige termijn worden voortgezet om de resterende tekortkomingen en lacunes in de markt aan te pakken en om de particuliere sector te blijven mobiliseren voor investeringen die Europa in de toekomst met nog meer “additionaliteit” moeten helpen met banencreatie, groei en concurrentievermogen. De Commissie zal in het najaar wetgevingsvoorstellen indienen om de looptijd van het EFSI te verlengen, rekening houdend met de beperkte beschikbaarheid van begrotingsmiddelen.

  • Een van de successen van het EFSI was de ruime interesse en deelname van intermediaire banken in de hele EU om financiering te verstrekken aan het MKB, het zogenoemde EFSI-loket voor het midden- en kleinbedrijf.

  • Energie-efficiëntie is een van de meest succesvolle sectoren binnen het EFSI. Het EFSI zal blijven bijdragen tot de ontwikkeling van de markt voor duurzame/groene projecten, door de ontwikkeling van een markt voor groene obligaties in Europa aan te moedigen en de bestaande inspanningen beter te coördineren.

  • De combinatie van EFSI-steun en ESI-fondsen zal verder worden vereenvoudigd en wettelijke en andere belemmeringen voor dergelijke combinaties worden opgeheven.

  • De advieshub zal worden versterkt om meer op lokaal niveau te kunnen werken en om meer samen te werken met nationale stimuleringsbanken.

  • Het oprichten van investeringsplatformen zal verder worden aangemoedigd, met een sterke betrokkenheid van de Commissie, de EIB-groep, nationale stimuleringsbanken en andere relevante actoren. Dit is met name belangrijk voor de opschaling van kleine projecten.
Lees het hele persbericht van de Europese Commissie  
 
NIA tekent een Memorandum of Understanding met de Advisory Hub van de Europese Investerings Bank
Om bedrijven en publieke partijen laagdrempelig van dienst te kunnen zijn heeft de EIB een speciale ‘advisory hub’ in het leven geroepen.  Deze hub bestaat uit een aantal sectorspecialisten en kredietanalisten die een eerste advies kunnen geven over de haalbaarheid van projecten.

NIA is voor de advisory hub het nationale aanspreekpunt voor Nederland.  Dit wordt rond de zomer  bekrachtigd door de ondertekening van een MoU. NIA en de hub werken nauw samen om goede projecten verder te ontwikkelen en van een optimale financieringsstructuur te voorzien.
 
Dossier Geothermie
NIA werkt aan een portefeuille van projecten op het gebied
van geothermie, zowel privaat als (semi)publiek. Op 2 juni organiseerde NIA een bijeenkomst waar financiers, ondernemers, technisch specialisten en overheden de knelpunten rondom geothermie identificeerden en tot gezamenlijke oplossingsrichtingen kwamen. Dit heeft geleid tot afspraken over de ontwikkeling van een “financieringstemplate” en/of een “green dealaanpak geothermie” om samen met de ondernemers, banken en EZ kansrijke geothermieprojecten versneld te realiseren. Er is een goede dialoog ontstaan tussen banken en ondernemers, waarbij banken ook de vraag hebben neergelegd of NIA banken kan ondersteunen bij de voorlichting om hun kennis en kunde op (maatschappelijke) vraagstukken, sectoren en of kennis te vergroten. Banken geven aan dat zij bijvoorbeeld nog te onbekend zijn met de ontwikkelingen in de geothermie.
Het ministerie zal voor het zomerreces een brief aan de Tweede Kamer zenden over dit onderwerp.
NIA bij TEN-T dagen
In de Van Nelle Fabriek in Rotterdam vond van 20 t/m 22 juni een grote EU conferentie plaats over Europese infrastructuur.  2600 bezoekers uit heel Europa bogen zich over de financiering en uitvoering van de weg-, binnenvaart- en spoorcorridors en de ‘snelwegen op zee.

NIA heeft aan een aantal speeddates met Nederlandse bedrijven en projecten en adviseurs van de Europese Investerings Bank deelgenomen om projecten, zoals op het gebied van zero emissie Openbaar Vervoer, te bespreken en te toetsen op haalbaarheid.

Voor de meeste hiervan zijn vervolgafspraken gemaakt met de experts van de EIB of met medewerkers van de Europese Commissie om de projecten verder te verkennen.
 
NIA op de Industrial Technologies conferentie
Van 22 t/m 24 juni werd in de RAI in Amsterdam de Industrial Technologies Conference 2016 gehouden. Een groot internationaal evenement waar ontwikkelingen worden getoond op het gebied van de nieuwste productietechnologie, materialen, nanotechnologie,  biotechnologie en digitalisering. Kortom: Smart Industry. In een workshop over innovatieve financiering gaf Niek Dubelaar van NIA een presentatie over de nieuwe wijze van financieren van de Nederlandse Field Labs.

Met een mix van publieke, deels revolverende middelen en privaat geld kunnen nieuwe field labs worden gerealiseerd. Hierdoor wordt de mogelijkheid geboden om technologie op nieuwe manieren te combineren en de samenwerking tussen universiteiten, bedrijven en overheid verder te versterken.
 
Europees investeringsportaal gelanceerd
In juni is door de Europese Commissie het Europees
Investeringsportaal (EIPP) gelanceerd.

Een onlineplatform dat Europese projectontwikkelaars en investeerders uit de EU en daarbuiten samenbrengt. Het portaal zal meer zichtbaarheid geven aan projecten om te investeren in heel Europa. Dat is iets wat investeerders hebben gevraagd, en de Commissie heeft ervoor gezorgd. NIA vertegenwoordigt Nederland in de werkgroep EIPP die regelmatig in Brussel bijeenkomt om de inhoud en kwaliteit
van het portaal en de voortgang van de projecten te bespreken.
 
Colofon
Contactgegevens
Nederlands Investerings Agentschap
Gustav Mahlerplein 117
1082 MS Amsterdam
Deze nieuwsbrief bieden
wij u aan in opdracht
van het Nederlands Investerings Agentschap
Aanmelden
Afmelden
Doorsturen
RSS

 


Dit bericht kan informatie bevatten die niet voor u is bestemd. Indien u niet de geadresseerde bent of dit bericht abusievelijk aan u is toegezonden, wordt u verzocht dat aan de afzender te melden en het bericht te verwijderen. De Staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die verband houdt met risico's verbonden aan het elektronisch verzenden van berichten.