Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? Bekijk dan de online versie
9 november 2016
Nederlands Investerings Agentschap voor EFSI
            Nieuwsbrief delen:
Inschrijven NIA-nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen bij het Nederlands Investerings Agentschap (NIA) en meld je en/of je collega’s aan voor de NIA nieuwsbrief.
   
Meld je nu aan

   
  
 
 
Samenwerking NIA en NWB
Het Nederlands Investerings Agentschap (NIA) en de NWB Bank hebben op dinsdag 25 oktober in Den Haag een intentieverklaring getekend. Zowel NIA als NWB Bank beogen de realisatie van maatschappelijke en overheidsdoelstellingen dichterbij te brengen door het maatschappelijke investerings- en financieringsvermogen te versterken. NWB Bank kan haar (bancaire) financiële kennis en expertise delen, alsmede eventuele aanvullende financieringsmogelijkheden via de balans van de NWB Bank.
Lees meer
Cie-voornemens EFSI 2.0
Minister Koenders (BZ) stuurt de Tweede Kamer een brief over de Cie-voornemens EFSI 2.0.  
In juli 2015 is de EFSI verordening in werking getreden, waarmee het EFSI (Europees Fonds voor Strategische Investeringen), een investeringsadvieshub en een online investeringsprojectenportaal als onderdelen van het Investeringsplan van Europa van start zijn gegaan.
Lees meer
 
 
Europese samenwerkingen
De ervaring leert dat een belangrijke rol voor NIA is weggelegd in het organiseren van samenwerking tussen partijen, het bij elkaar brengen en delen van expertise, risicobeheersing en  mitigering en in het versterken van het risicodragend vermogen. In dit verband heeft NIA een MoU getekend met de European Investment Advisory Hub (EIAH) van de EIB.
Lees meer
Opnieuw veel projecten hernieuwbare energie
De ontwikkeling van hernieuwbare energie in Nederland verloopt goed. In de tweede en laatste ronde van de SDE+ in 2016 zijn 4.726 aanvragen voor hernieuwbare energieprojecten ingediend, met een budgetclaim van in totaal € 11,5 miljard. Het beschikbare budget van € 5 miljard is daarmee meer dan twee keer overtekend.
De populariteit voor de aanvraag van subsidie binnen de SDE+ regeling voor zonprojecten is hoog. Dit najaar zijn 4.458 aanvragen binnengekomen. Daarnaast zijn aanvragen ingediend voor geothermie, wind op land, waterkracht, biomassa warmte en de bij- en meestook van biomassa.
De projecten worden zorgvuldig beoordeeld op basis van de eisen van de regeling en getoetst op technische, financiële en economische haalbaarheid.
Lees meer
 
 
Peter Martens: “We moeten van ‘subsidiedenken’ meer naar ‘financieringsdenken”
Grote transitievraagstukken, bijvoorbeeld op het gebied van energie (afgesproken op de klimaatconferentie in Parijs) en digitalisering, vragen om innovatieve oplossingen, die individuele partijen niet of nauwelijks aankunnen. Door krachten te bundelen kunnen deze activiteiten wel worden opgepakt en daarmee kan de economie worden aangejaagd.
Lees meer
   
    
 
Samenwerking NIA en NWB
Het Nederlands Investerings Agentschap (NIA) en de NWB Bank hebben op dinsdag 25 oktober in Den Haag een intentieverklaring getekend. Zowel NIA als NWB Bank beogen de realisatie van maatschappelijke en overheidsdoelstellingen dichterbij te brengen door het maatschappelijke investerings- en financieringsvermogen te versterken. NWB Bank kan haar (bancaire) financiële kennis en expertise delen, alsmede eventuele aanvullende financieringsmogelijkheden via de balans van de NWB Bank. De NWB Bank is vooral gespecialiseerd in duurzame lange termijn financiering in het publieke domein en bij publiek private samenwerking. NIA draagt onder meer zorg voor de verbinding en vertaling van maatschappelijke investeringsambities in investeringsagenda’s en concrete investeringsprojecten met de relevante beleidsinzet van de Europese Commissie, de Europese Investeringsbank (EIB) en overige financiële instellingen.  De NWB Bank is een National Promotional bank en financiert haar activiteiten op de internationale geld- en kapitaalmarkten op basis van een zeer sterke vermogenspositie en ratings van Moody’s (Aaa) en Standard & Poor’s (AAA).

Lees het persbericht

Naar boven
       
 
Cie-voornemens EFSI 2.0
Minister Koenders (BZ) stuurt de Tweede Kamer een brief over de Cie-voornemens EFSI 2.0.  
In juli 2015 is de EFSI verordening in werking getreden, waarmee het EFSI (Europees Fonds voor Strategische Investeringen), een investeringsadvieshub en een online investeringsprojectenportaal als onderdelen van het Investeringsplan van Europa van start zijn gegaan. In juni 2016 heeft de Commissie een voortgangsrapport uitgebracht. Daarin werd aangekondigd dat de Commissie dit najaar met voorstellen zou komen om EFSI te verlengen (EFSI 2.0). Op 14 september j.l. heeft de Commissie hiertoe een mededeling en een voorstel voor wijziging van de EFSI-verordening uitgebracht. Daarin wordt o.a. voorgesteld om de looptijd van EFSI te verlengen tot eind 2020 en de beschikbare financiering voor EFSI projecten te verhogen. De ambitie is dat EFSI over de gehele looptijd 2015–2020 ca. 500 miljard aan investeringen mobiliseert. Beide loketten binnen EFSI (innovatie & infrastructuur en mkb) zullen verruimd worden.

Voor Nederland is het van belang dat op de derde pijler van het Investeringsplan meer voortgang wordt geboekt, namelijk het versterken van het investeringsklimaat in de EU door het wegnemen van barrières voor investeringen en eenvoudiger, betere en meer voorspelbare regulering in de EU. Nederland heeft hier altijd veel waarde aan gehecht en is voorstander van het versterken van het belang van de derde pijler in EFSI. Nederland steunt de oproep van de Commissie aan lidstaten om zich meer in te spannen bij het doorvoeren van de landen specifieke aanbevelingen gericht op verbetering van het investeringsklimaat. Ook dienen er verdere stappen te worden gezet richting de kapitaalmarktunie en vervolmaking van de interne markt. Nederland moedigt de plannen om technische bijstand door de investeringsadvieshub te versterken aan, maar meent wel dat de adviseringshub vraaggericht moet blijven werken om een overbelasting van de hub te voorkomen. Voor optimale aansluiting van Nederland op het investeringsplan, is het Nederlands Investeringsagentschap (NIA) onderdeel van deze Europese investeringsadvieshub. Het NIA is een bestaand faciliterend platform, dat samen met alle belangrijke stakeholders Nederlandse projecten klaarstoomt voor onder meer EFSI-financiering.

Lees de brief van Minister Koenders aan de Kamer

Naar boven
       
 
Europese samenwerkingen
De ervaring leert dat een belangrijke rol voor NIA is weggelegd in het organiseren van samenwerking tussen partijen, het bij elkaar brengen en delen van expertise, risicobeheersing en  mitigering en in het versterken van het risicodragend vermogen. In dit verband heeft NIA een MoU getekend met de European Investment Advisory Hub (EIAH) van de EIB. Daarnaast is NIA lid van het recent opgerichte EIF-NPI Equity Platform. Tevens wordt de aansluiting gezocht bij het Climate Finance and Investment Expertisecentrum van de OECD. Verder is NIA ten behoeve van de Europese Commissie onder meer het aanspreekpunt voor de promotie van het Europese Investeringsplan en het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI) in Nederland voor potentiële projectaanvragers, co-financiers en andere partijen. In dit kader is NIA tevens het contactpunt voor het Europese Investerings Projecten Portaal (EIPP) in Nederland.

Zie de site van de EIB voor het EIPP

Lees de Kamerbrief over de stand van zaken Nederlands Investerings Agentschap (pdf)

Naar boven
       
 
Opnieuw veel projecten hernieuwbare energie
De ontwikkeling van hernieuwbare energie in Nederland verloopt goed. In de tweede en laatste ronde van de SDE+ in 2016 zijn 4.726 aanvragen voor hernieuwbare energieprojecten ingediend, met een budgetclaim van in totaal € 11,5 miljard. Het beschikbare budget van € 5 miljard is daarmee meer dan twee keer overtekend.
De populariteit voor de aanvraag van subsidie binnen de SDE+ regeling voor zonprojecten is hoog. Dit najaar zijn 4.458 aanvragen binnengekomen. Daarnaast zijn aanvragen ingediend voor geothermie, wind op land, waterkracht, biomassa warmte en de bij- en meestook van biomassa.
De projecten worden zorgvuldig beoordeeld op basis van de eisen van de regeling en getoetst op technische, financiële en economische haalbaarheid. Voor bij- en meestook van biomassa kunnen niet alle aanvragen toegewezen worden, vanwege het maximum van 25 PJ dat hiervoor is afgesproken in het Energieakkoord. Begin volgend jaar zal bekend gemaakt worden welke projecten een subsidietoekenning hebben ontvangen. 
In 2016 is binnen de regeling SDE+ met de voorjaarsronde en de najaarsronde in totaal 9 miljard euro beschikbaar gesteld voor hernieuwbare energieprojecten. Dit is exclusief het budget voor wind op zee (windenergiegebied Borssele). De SDE+-subsidie wordt pas uitbetaald als de projecten daadwerkelijk energie leveren, over een periode van maximaal 15 jaar. De hoogte van het beschikbare SDE+ budget voor 2017 zal dit jaar nog bekend gemaakt worden.

Lees het nieuwsbericht

Naar boven
       
 
Peter Martens: “We moeten van ‘subsidiedenken’ meer naar ‘financieringsdenken”
Grote transitievraagstukken, bijvoorbeeld op het gebied van energie (afgesproken op de klimaatconferentie in Parijs) en digitalisering, vragen om innovatieve oplossingen, die individuele partijen niet of nauwelijks aankunnen. Door krachten te bundelen kunnen deze activiteiten wel worden opgepakt en daarmee kan de economie worden aangejaagd. Van de Europese Unie zijn gelden beschikbaar om deze projecten “een duwtje in de rug” te geven, zoals Peter Martens, directeur van het Nederlands Investerings Agentschap het noemt. Het betreft het European Fund for Strategic Investments (EFSI).

“We moeten van ‘subsidiedenken’ meer naar ‘financieringsdenken”, benadrukt Martens. Aan het geld dat de Europese Unie in het fonds stopt wordt als voorwaarde gesteld dat het niet wordt gekort op andere programma’s in de begroting die bedoeld zijn om de economie te stimuleren, zoals de Europese structuur- en investeringsfondsen Horizon 2020 en de Connecting Europe Facility (CEF). De Europese Investeringsbank (EIB) beheert het fonds, maar een onafhankelijk comité bepaalt in welke projecten wordt geïnvesteerd. In eerste instantie ging dit om 315 miljard euro voor drie jaar, maar Jean-Claude Juncker sprak in zijn jaarlijkse speech The State of the Union voor het Europees Parlement in Straatsburg de wens uit EFSI te verlengen en uit te breiden, tot 500 miljard in 2020. Nu staat de EU garant voor 16 miljard euro, maar dit wordt verhoogd naar 26 miljard en ook de bijdrage van de EIB gaat omhoog, van 5 miljard naar 7,5 miljard euro.

Omdat de weg naar de EIB en EFSI voor veel bedrijven onbekend is, heeft het kabinet in juni vorig jaar het Nederlands Investerings Agentschap (NIA) opgetuigd. Nederlandse investeerders, decentrale overheden als provincies en financiële instellingen krijgen bij het NIA hulp bij de ontwikkeling van goede projecten, sluitende businesscases en aanvragen voor EIB en EFSI.

Ook Van de Sande merkt op dat de Europese Investeringsbank redelijk onbekend is in Nederland. “Andere landen hebben een nationale investeringsbank, maar in Nederland hebben we die nu niet meer.”

Lees het bericht (pdf)

Naar boven
       
 
Colofon
Contactgegevens
Nederlands Investerings Agentschap
Gustav Mahlerplein 117
1082 MS Amsterdam
Deze nieuwsbrief bieden
wij u aan in opdracht
van het Nederlands Investerings Agentschap.
Aanmelden
Afmelden
Doorsturen
RSS

 


Dit bericht kan informatie bevatten die niet voor u is bestemd. Indien u niet de geadresseerde bent of dit bericht abusievelijk aan u is toegezonden, wordt u verzocht dat aan de afzender te melden en het bericht te verwijderen. De Staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die verband houdt met risico's verbonden aan het elektronisch verzenden van berichten.