De mogelijkheden voor de invulling van het ecologisch aandachtsgebied zijn gewijzigd.
Dit zijn nu de mogelijkheden:
- Algemene lijst
- Duurzaamheidcertificaten
- Akkerbouw-strokenpakket inclusief vogelakkers
- Pakket Veldleeuwerik
- Pakket Biodiversiteit+ label
- Collectieve invulling
Het akkerbouw-randenpakket heet nu akkerbouw-strokenpakket inclusief vogelakkers.
Dit pakket is nu opgenomen bij de duurzaamheidcertificaten. Ook bij de algemene lijst zijn een paar aanpassingen. Hieronder vindt u de informatie over de algemene lijst en de duurzaamheidcertificaten.
Algemene lijst
Voor de invulling van het ecologisch aandachtsgebied kunt u kiezen uit één of meer onderdelen.
- Onbeheerde akkerranden zonder vergoeding, zonder beheereisen en zonder wegingsfactor. Deze randen zijn één tot twintig meter breed.
- Stikstofbindende gewassen, deze hebben een weegfactor 0,7. Zie Toegestane gewassen voor een lijst met gewassen. Een vanggewas (nateelt) is verplicht op uitspoelinggevoelige gronden (zand en löss) als de teelt van het stikstofbindende gewas in de herfst wordt beëindigd. Dit is om stikstofuitspoeling te voorkomen.
- Vanggewassen worden verdeeld in drie categorieën en hebben een weegfactor 0,3.
Categorie 1. Algemene lijst vanggewassen: deze vanggewassen moeten minimaal 10 weken op het land staan en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is niet toegestaan.
Categorie 2. Vanggewassen na de teelt van vlas en hennep.
Categorie 3. Vanggewassen voor aaltjesbestrijding.
Zie Toegestane gewassen voor een lijst met gewassen.
Vanggewassen die verplicht zijn ingezaaid (na de teelt van maïs op uitspoelinggevoelige gronden) tellen niet mee.
Vanggewassen uit alle categorieën moeten uiterlijk 1 oktober zijn ingezaaid en er moet altijd een mengsel van minstens twee plantensoorten worden gebruikt of gras worden doorgezaaid in het hoofdgewas.
- Wilgenhakhout. Dit heeft een weegfactor van 0,3.
Duurzaamheidcertificaat
Akkerbouw-strokenpakket inclusief vogelakkers
Een van de mogelijkheden om aan de vergroeningseis 5% ecologisch aandachtsgebied te voldoen is het Akkerbouw-strokenpakket. Het pakket bestaat uit een beheerde akkerrand, waarbij vanggewassen, eiwitgewassen, landschapselementen waarvoor een agromilieucontract voor onderhoud en beheer is afgesloten en aangrenzende sloten kunnen meetellen.
Als u kiest voor dit pakket, dan moet u de hele 5% ecologisch aandachtsgebied hiermee invullen.
- De beheerde akkerstrook is tenminste 30% van de oppervlakte van het totale pakket, is ingezaaid met een (bloemen)mengsel voor de bevordering van de biodiversiteit zonder landbouwkundig gebruik, is tenminste drie meter en maximaal 20 breed. Heeft weegfactor 1,5. Minstens 50% van de aangelegde akkerranden is ook tijdens de winter aanwezig. Hierdoor is er blijvende bescherming en wintervoedsel in combinatie met flexibiliteit voor de landbouwer. De beheerde akkerstrookwordt niet bemest en er worden geen gewasbeschermingsmiddelen toegepast.
- De aangrenzende sloot heeft weegfactor 2. Standaard zal een breedte van drie meter worden aangehouden als de sloot volledig tot het bedrijf behoort.
- Stikstofbindende gewassen. Zie Toegestane gewassen voor een lijst met toegestane stikstofbindende gewassen. De weegfactor voor stikstofbindende gewassen is 0,7. Irrigatie is niet toegestaan. Om uitspoeling van nutriënten te voorkomen, is op uitspoelinggevoelige gronden (zand en löss) een nateelt verplicht wanneer de teelt van het stikstofbindende gewas in de herfst wordt beëindigd. De nateelt moet zijn ingezaaid voor 1 november en blijven staan tot ten minste 1 maart daarop.
- Vanggewas, hierbij is meststoffengebruik toegestaan, maar geen gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Ook irrigatie is niet toegestaan. Zie Toegestane gewassen voor een lijst met toegestane vanggewassen. Vanggewassen die in het kader van de Nitraatrichtlijn verplicht moeten worden ingezaaid, na de teelt van maïs, zijn uitgesloten. De vanggewassen moeten gezaaid zijn voor 1 oktober en minimaal tien weken op het land staan waardoor zij beschutting bieden voor fauna.
- Landschapselementen waarvoor een agromilieucontract voor onderhoud en beheer is afgesloten met verschillende weegfactoren.
- Onder ‘vogelakker’ wordt verstaan: luzerne in combinatie met een akkerrand of -strook.
Geen dubbele betaling
Voor akkerranden en de landschapselementen krijgt u niet zowel een vergroeningspremie als een betaling voor het ANB-pakket. U wordt dus niet voor hetzelfde dubbel betaald. Voor het deel dat dubbel is wordt u gekort vanuit het ANB-pakket. Dit geldt mogelijk ook als er een vrijstelling is voor het aanleggen van een ecologisch aandachtsgebied.
Naast het pakket van RVO zijn er nog 2 pakketten ontwikkeld, namelijk het pakket Veldleeuwerik en het pakket Biodiversiteit+label.
Toegestane gewassen
Vanggewassen
De teelt moet steeds bestaan uit een mengsel van tenminste twee gewassen uit dezelfde categorie.
Categorie 1 + 2 + Akkerbouw-strokenpakket
Alexandrijnse klaver, Bladkool, Bladrammenas, Engels raaigras, Facelia, Gele mosterd, Italiaans/Westerwolds raaigras, Japanse haver, Perzische klaver, Rietzwenkgras, Rode klaver Sarepta mosterd/Caliente, Soedangras/Sorghum, Spurrie, Voederwikke, Witte klaver.
Categorie 3
Vanggewassen uit categorie 3 kunnen worden ingezet ter bestrijding van aaltjes:
Afrikaantje hoog, Afrikaantje laag, Raketblad, Zwaardherik
Stikstofbindende gewassen
Bij de volgende gewassen is het gebruik van gewasbescherming niet toegestaan, maar wel een bemesting: Esparcette. Luzerne, Rode klaver, Rolklaver, Voederwikke
Bij de volgende gewassen is het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen toegestaan, maar geen gebruik van meststoffen: Veldboon, Lupine
Terug naar boven
|