Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? Bekijk dan de online versie
12 november 2014
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Nieuwsbrief Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB)
September 2014
Inhoud
Referentiegegevens betalingsrechten
Vergroening ecologisch aandachtsgebied gewijzigd
- Algemene lijst
- Duurzaamheidcertificaat
- Toegestane gewassen
Registratie bij KvK noodzakelijk
Voorwaarden Private overeenkomst gewijzigd
Kalender
 
Referentiegegevens betalingsrechten
Aan de hand van de gegevens die bij ons binnenkomen bij de Gecombineerde opgave 2015, kunnen wij bepalen of u recht heeft op betalingsrechten. Bij het vaststellen van de betalingsrechten gaan wij uit van uw bedrijfsgegevens zoals die bij ons bekend zijn. Dit noemen wij de referentiegegevens. In september 2014 willen wij een aantal van deze gegevens aan u terugleggen. U kunt dan zien of u recht heeft op betalingsrechten en wat de waarde is van uw toeslagrechten in eigendom op 15 mei 2014. Ook kunt u dan zien of u eventueel nog actie moet ondernemen. U ontvangt van ons een brief, zodra u deze gegevens kunt raadplegen.

Terug naar boven

 
   
 
Vergroening ecologisch aandachtsgebied gewijzigd
De mogelijkheden voor de invulling van het ecologisch aandachtsgebied zijn gewijzigd.
Dit zijn nu de mogelijkheden:
  • Algemene lijst
  • Duurzaamheidcertificaten
    -   Akkerbouw-strokenpakket inclusief vogelakkers      
    -   Pakket Veldleeuwerik
    -   Pakket Biodiversiteit+ label
  • Collectieve invulling
Het akkerbouw-randenpakket heet nu akkerbouw-strokenpakket inclusief vogelakkers.
Dit pakket is nu opgenomen bij de duurzaamheidcertificaten. Ook bij de algemene lijst zijn een paar aanpassingen. Hieronder vindt u de informatie over de algemene lijst en de duurzaamheidcertificaten.

Algemene lijst
Voor de invulling van het ecologisch aandachtsgebied kunt u kiezen uit één of meer onderdelen.
  • Onbeheerde akkerranden zonder vergoeding, zonder beheereisen en zonder wegingsfactor. Deze randen zijn één tot twintig meter breed.
  • Stikstofbindende gewassen, deze hebben een weegfactor 0,7. Zie Toegestane gewassen voor een lijst met gewassen. Een vanggewas (nateelt) is verplicht op uitspoelinggevoelige gronden (zand en löss) als de teelt van het stikstofbindende gewas in de herfst wordt beëindigd. Dit is om stikstofuitspoeling te voorkomen.
  • Vanggewassen worden verdeeld in drie categorieën en hebben een weegfactor 0,3.
    Categorie 1. Algemene lijst vanggewassen: deze vanggewassen moeten minimaal 10 weken op het land staan en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is niet toegestaan.
    Categorie 2. Vanggewassen na de teelt van vlas en hennep.
    Categorie 3. Vanggewassen voor aaltjesbestrijding.
    Zie Toegestane gewassen voor een lijst met gewassen.
    Vanggewassen die verplicht zijn ingezaaid (na de teelt van maïs op uitspoelinggevoelige gronden) tellen niet mee.
    Vanggewassen uit alle categorieën moeten uiterlijk 1 oktober zijn ingezaaid en er moet altijd een mengsel van minstens twee plantensoorten worden gebruikt of gras worden doorgezaaid in het hoofdgewas.
  • Wilgenhakhout. Dit heeft een weegfactor van 0,3.

Duurzaamheidcertificaat
Akkerbouw-strokenpakket inclusief vogelakkers
Een van de mogelijkheden om aan de vergroeningseis 5% ecologisch aandachtsgebied te voldoen is het Akkerbouw-strokenpakket. Het pakket bestaat uit een beheerde akkerrand, waarbij vanggewassen, eiwitgewassen, landschapselementen waarvoor een agromilieucontract voor onderhoud en beheer is afgesloten en aangrenzende sloten kunnen meetellen.

Als u kiest voor dit pakket, dan moet u de hele 5% ecologisch aandachtsgebied hiermee invullen.
  • De beheerde akkerstrook is tenminste 30% van de oppervlakte van het totale pakket, is ingezaaid met een (bloemen)mengsel voor de bevordering van de biodiversiteit zonder landbouwkundig gebruik, is tenminste drie meter en maximaal 20 breed. Heeft weegfactor 1,5. Minstens 50% van de aangelegde akkerranden is ook tijdens de winter aanwezig. Hierdoor is er blijvende bescherming en wintervoedsel in combinatie met flexibiliteit voor de landbouwer. De beheerde akkerstrookwordt niet bemest en er worden geen gewasbeschermingsmiddelen toegepast.
  • De aangrenzende sloot heeft weegfactor 2. Standaard zal een breedte van drie meter worden aangehouden als de sloot volledig tot het bedrijf behoort.
  • Stikstofbindende gewassen. Zie Toegestane gewassen voor een lijst met toegestane stikstofbindende gewassen. De weegfactor voor stikstofbindende gewassen is 0,7. Irrigatie is niet toegestaan. Om uitspoeling van nutriënten te voorkomen, is op uitspoelinggevoelige gronden (zand en löss) een nateelt verplicht wanneer de teelt van het stikstofbindende gewas in de herfst wordt beëindigd. De nateelt moet zijn ingezaaid voor 1 november en blijven staan tot ten minste 1 maart daarop.
  • Vanggewas, hierbij is meststoffengebruik toegestaan, maar geen gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Ook irrigatie is niet toegestaan. Zie Toegestane gewassen voor een lijst met toegestane vanggewassen. Vanggewassen die in het kader van de Nitraatrichtlijn verplicht moeten worden ingezaaid, na de teelt van maïs, zijn uitgesloten. De vanggewassen moeten gezaaid zijn voor 1 oktober en minimaal tien weken op het land staan waardoor zij beschutting bieden voor fauna.
  • Landschapselementen waarvoor een agromilieucontract voor onderhoud en beheer is afgesloten met verschillende weegfactoren.
  • Onder ‘vogelakker’ wordt verstaan: luzerne in combinatie met een akkerrand of -strook.

Geen dubbele betaling
Voor akkerranden en de landschapselementen krijgt u niet zowel een vergroeningspremie als een betaling voor het ANB-pakket. U wordt dus niet voor hetzelfde dubbel betaald. Voor het deel dat dubbel is wordt u gekort vanuit het ANB-pakket. Dit geldt mogelijk ook als er een vrijstelling is voor het aanleggen van een ecologisch aandachtsgebied.

Naast het pakket van RVO zijn er nog 2 pakketten ontwikkeld, namelijk het pakket Veldleeuwerik en het pakket Biodiversiteit+label.

Toegestane gewassen

Vanggewassen
De teelt moet steeds bestaan uit een mengsel van tenminste twee gewassen uit dezelfde categorie.

Categorie 1 + 2 + Akkerbouw-strokenpakket
Alexandrijnse klaver, Bladkool, Bladrammenas, Engels raaigras, Facelia, Gele mosterd, Italiaans/Westerwolds raaigras, Japanse haver, Perzische klaver, Rietzwenkgras, Rode klaver Sarepta mosterd/Caliente, Soedangras/Sorghum, Spurrie, Voederwikke, Witte klaver. 

Categorie 3
Vanggewassen uit categorie 3 kunnen worden ingezet ter bestrijding van aaltjes:
Afrikaantje hoog, Afrikaantje laag, Raketblad, Zwaardherik  

Stikstofbindende gewassen
Bij de volgende gewassen is het gebruik van gewasbescherming niet toegestaan, maar wel een bemesting: Esparcette. Luzerne, Rode klaver, Rolklaver, Voederwikke  

Bij de volgende gewassen is het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen toegestaan, maar geen gebruik van meststoffen: Veldboon, Lupine


Terug naar boven

 
   
 
Registratie bij KvK noodzakelijk

Binnen het nieuwe beleid komen vanaf 2015 alleen actieve landbouwers in aanmerking voor subsidie. Als u als agrarisch ondernemer staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en dit heeft gemeld bij ons, voldoet u aan deze voorwaarde. Het maakt daarbij niet uit of het agrarisch bedrijf een hoofdactiviteit of een nevenactiviteit is.

Niet alle ondernemers hebben een KvK-nummer aan ons doorgegeven. Heeft u nog geen KvK-nummer? Neem dan contact op met de Kamer van Koophandel. Meer informatie vindt u op www.kvk.nl > Inschrijven en wijzigen. U geeft uw KvK-nummer aan ons door via ons klantportaal: mijn.rvo.nl Kies nadat u heeft ingelogd voor Mijn dossier > KvK-nummer doorgeven.

Terug naar boven

 
   
 
Voorwaarden Private overeenkomst gewijzigd
 Bij een bedrijfsoverdracht kunt u voor twee situaties een private overeenkomst opstellen: voor het overdragen van het recht op betalingsrechten en voor het overdragen van de referentiewaarde van 2014.
De voorwaarden zijn iets gewijzigd, het is namelijk niet mogelijk om een private overeenkomst af te sluiten als er alleen een veestal is overgedragen.
De verkoper/verhuurder moet in 2015 actief landbouwer zijn of dat in 2015 zijn geweest. De voorwaarde dat hij dat ook nog is op 15 mei 2015 geldt dus niet meer. Hieronder enkele belangrijke voorwaarden.

Voorwaarden
  • Bij verzoek om uitbetaling geeft koper/huurder details van het koopcontract aan.
  • Verkoper/verhuurder moet grond (ondergrens 0,3 hectare) hebben overgedragen. De registratie van het perceel moet aangegeven worden.
  • Verkoper/verhuurder moet bij het afsluiten van een private overeenkomst in 2015 actief landbouwer zijn of zijn geweest in 2015.
  • Koper/huurder moet actief landbouwer zijn op 15 mei 2015.

Overdracht recht op betalingsrechten
Om het recht op betalingsrechten over te dragen moet in elk geval de koper/huurder actief landbouwer zijn op 15 mei 2015. De verkoper/verhuurder moet in 2015 actief landbouwer zijn of zijn geweest in 2015. In de aanvraag voor de betalingsrechten moeten de gegevens van het koop- of huurcontract staan. Er moet een clausule in het contract staan waarin staat welke grond er wordt overgedragen.
De gegevens van beide partijen moeten duidelijk in het contract staan en het contract moet zijn ondertekend. Informatie over de aanvraag volgt later.

Overdracht referentiewaarde
Draagt u na 15 mei 2014 (gedeeltelijk) uw bedrijf over inclusief grond? Dan kunt u betalingsrechten op uw naam laten vaststellen en met een private overeenkomst overdragen. Dit kan alleen als de koper/huurder bij de aanvraag van de nieuwe betalingsrechten actief landbouwer is en de verkoper/verhuurder moet in 2015 actief landbouwer zijn of dat zijn geweest in 2015. De vervreemder van de referentiewaarde moet recht op betalingsrechten hebben.

Het aanvragen van betalingsrechten met een private overeenkomst kan van 1 april tot en met 15 mei 2015 en eventueel met korting in de kortingsperiode.

Terug naar boven

 
   
 
Kalender
September 2014
  • Definitieve uitvoeringsverordeningen
  • Referentiegegevens betalingsrechten nieuw Gemeenschappelijk landbouwbeleid
November 2014
  • Nationale regeling GLB-betalingen 2014
December 2014
  • Start uitbetaling bedrijfstoeslag 2014

Terug naar boven
Colofon
Contactgegevens
Rijksdienst voor
Ondernemend Nederland
Prinses Beatrixlaan 2
2595 AL Den Haag
Afmelden
 
@RVO_Nederland
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Rijksdienstvoor
OndernemendNederland
RVO.nl/rss
Dit bericht kan informatie bevatten die niet voor u is bestemd. Indien u niet de geadresseerde bent of dit bericht abusievelijk aan u is toegezonden, wordt u verzocht dat aan de afzender te melden en het bericht te verwijderen. De Staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die verband houdt met risico's verbonden aan het elektronisch verzenden van berichten