Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? Bekijk dan de online versie
maart 2017
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Nieuwsbrief Gecombineerde opgave 2017
Gemeenschappelijk landbouwbeleid

  
Dit jaar kunt u vanaf 1 maart tot en met 15 mei de Gecombineerde opgave invullen. Heeft u uw percelen nog niet bijgewerkt? Doe dit dan voordat u met de opgave begint. Om het invullen van de opgave zo makkelijk mogelijk te maken brengen we u graag op de hoogte van nieuwe onderdelen in de opgave. Ook geven we handige tips en trucs.

In dit nummer:

Webinar Gecombineerde opgave
Machtigingen
Veelgestelde vragen
Gemeenschappelijk landbouwbeleid
Akkerranden: hoe opgeven in Mijn percelen en de Gecombineerde opgave?
  Extra mogelijkheid aantonen jonge landbouwer met accountantsverklaring
  Geen directe GLB betalingen aan verbonden bedrijven
  Overdracht betalingsrechten alleen aan actieve landbouwer
  Waarde betalingsrechten
  Graasdierpremie
Meer informatie?
Onze openingstijden
Pagina Onderhoud en meldingen

       
  
   
Webinar Gecombineerde opgave
In samenwerking met vakblad Boerderij organiseren wij op donderdag 6 april om 11.00 uur een webinar over de Gecombineerde opgave. U hoort waar u op moet letten bij het invullen en hoe u een perceel intekent. Ook geeft RVO.nl een presentatie over de Gecombineerde opgave. Wilt u deelnemen aan het webinar? Meldt u zich dan aan op de website van Boerderij.

Terug naar boven

 
   
  
   
Machtigingen
Hoe machtig ik iemand om voor mij de Gecombineerde opgave te doen?
U kunt iemand machtigen om namens u te handelen, bijvoorbeeld een accountant. Op mijn.rvo.nl kunt u dit digitaal regelen, via Mijn dossier. U kunt alleen iemand machtigen als die ook bij ons geregistreerd staat.

Bent u gemachtigd?
Bent u zelf door een ander gemachtigd? Log dan in met uw eigen gegevens en kies voor 'Handelen namens' (boven aan de pagina).

Terug naar boven

 
   
Veelgestelde vragen
Op onze website vindt u antwoorden op algemene veelgestelde vragen over de Gecombineerde opgave.
Hieronder leest u de meest voorkomende vragen met antwoorden.

Ik heb een UBN toegevoegd, maar het aantal dieren is 0. Hoe kan dat?
Als u een UBN toevoegt met het productiedoel gemengd/overig, moet u de aantallen runderen nog verdelen over de diverse categorieën. Is het aantal dieren 0, terwijl er wel dieren op het UBN staan? Dan is het UBN nog niet geregistreerd op uw relatienummer, bijvoorbeeld omdat u de overdracht nog niet heeft gemeld of de overdracht nog niet is verwerkt. Neem in dat geval telefonisch contact op met RVO.nl.

Waar vind ik de link naar de Gecombineerde opgave?
Om uw Gecombineerde opgave te doen, gaat u naar mijn.rvo.nl/gecombineerde-opgave en klikt u vervolgens op Gecombineerde opgave doen, onder Direct regelen.

Mijn bedrijf is beëindigd, moet ik wel de Gecombineerde opgave doen?
U bent niet verplicht om de opgave in te vullen als uw bedrijf is beëindigd of overgedragen vóór 1 april. Wel moet u er zo snel mogelijk voor zorgen dat uw registratie bij ons en (eventueel) de Kamer van Koophandel (KvK) in orde is.

Hoe kan ik toegang krijgen tot mijn gegevens als mijn bedrijf is uitgeschreven bij de KvK?
Als een bedrijf wordt uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel of als een persoon is overleden, vervalt de mogelijkheid om in te loggen op mijn.rvo.nl. Actieve machtigingen beëindigen wij automatisch. Wilt u weer kunnen inloggen? Vul het formulier Melding machtiging voor bedrijf uitgeschreven bij KvK in. Ga naar Inloggen en machtigen > Mijn.rvo.nl: iemand machtigen.

Terug naar boven

 
   
 
Gemeenschappelijk landbouwbeleid
Akkerranden: hoe opgeven in Mijn Percelen en de Gecombineerde opgave?

Hoe u een akkerrand opgeeft, wordt bepaald door het gewas van de akkerrand en of u de rand inzet voor een regeling.

Agrarisch Natuurbeheer (ANLb of SNL-a)
Wilt u de akkerrand inzetten voor Agrarisch Natuurbeheer (ANLb of SNL-a)? Dan tekent u in Mijn percelen de akkerrand in. Geef hier ook aan welk gewas u hierop teelt. In de Tabel combinatie gewascode en pakketcode (Excel) ziet u welke gewascodes zijn te combineren met de verschillende SNL-pakketcodes. Vervolgens doet u voor SNLa in de Gecombineerde opgave een betaalverzoek voor deze akkerrand (beheereenheid). Gaat het om een akkerrand voor ANLb? U doet dan geen betaalverzoek in de Gecombineerde opgave, maar uw collectief doet dan een betaalaanvraag hiervoor.

Ecologisch aandachtsgebied BBR
Wilt u de akkerrand inzetten voor uw verplichting om 5% ecologisch aandachtsgebied (EA) te hebben voor de uitbetaling van uw vergroeningsbetaling? Dan moet de rand grenzen aan bouwland dat u zelf in gebruik heeft. In de volgende situaties kan een rand ingezet worden voor EA:
  • Beheerde rand
    In het Akkerbouwstrokenpakket bent u verplicht om ten minste 30% van de gewogen oppervlakte van de verplichte EA in te richten met een beheerde akkerrand. De weegfactor is 1,5. De beheerde akkerrand is ook in te zetten bij de Algemene lijst, dan is de weegfactor 1.
    • Bij het Akkerbouwstrokenpakket geeft u de beheerde akkerrand in Mijn Percelen op met gewascode Rand, grenzend aan bouwland, hoofdzakelijk bestaand uit een ander gewas dan gras. (EA: beheerd) (3803).
    • Bij de Algemene lijst geeft u de beheerde akkerrand op met 1 van de gewascodes voor onbeheerde rand.
  • Onbeheerde rand
    De onbeheerde rand is in te zetten bij de Algemene lijst en bij het Akkerbouwstrokenpakket. Bij beide geldt de weegfactor 1. U geeft de onbeheerde akkerrand in Mijn percelen op met 1 van de volgende gewascodes, afhankelijk van het gewas dat er op staat:
    • Rand, grenzend aan bouwland, hoofdzakelijk bestaand uit blijvend gras. (EA: onbeheerd) (334)
    • Rand, grenzend aan bouwland, hoofdzakelijk bestaand uit tijdelijk gras. (EA: onbeheerd) (372)
    • Rand, grenzend aan bouwland, hoofdzakelijk bestaand uit een ander gewas dan gras. (EA: onbeheerd) (3804)
In de Gecombineerde opgave moet u vervolgens nog aangeven dat u de akkerrand wilt inzetten voor EA. In het scherm Vergroening geeft u aan met welk pakket u uw EA gaat invullen. Vervolgens zet u in het onderdeel Regelingen – Grondgebonden bij de percelen die u in Mijn percelen als akkerrand heeft opgegeven, een vinkje bij Ecologisch aandachtsgebied.

Terug naar boven

Extra mogelijkheid aantonen actieve landbouwer met accountantsverklaring
 
Heeft u een landbouwactiviteit geregistreerd staan bij de Kamer van Koophandel (KvK), maar niet als hoofdactiviteit op uw hoofdvestiging? Dan komt u alleen in aanmerking voor directe betalingen GLB als u jaarlijks een accountantsverklaring (samenstellingsverklaring) indient bij RVO.nl. Met deze verklaring geeft u aan dat uw landbouwactiviteiten een belangrijk deel zijn van uw totale economische activiteit. Hiervoor zijn twee mogelijkheden:

- uw jaarlijkse bedrag aan directe betalingen uit het GLB meer is dan 5% van uw totale inkomsten uit niet-landbouwactiviteiten,
- of het bedrag aan inkomsten uit uw landbouwactiviteiten is meer dan 1/3 deel van uw totale bedrag aan inkomsten.

Hierbij werd eerst alleen gekeken naar het meest recente belastingjaar. Er is nu als extra mogelijkheid aan toegevoegd dat dit ook aangetoond kan worden met het gemiddeld bedrag aan inkomsten over de 3 meest recente belastingjaren.

Meer informatie over de voorwaarde van actieve landbouwer vindt u op de pagina Actieve landbouwer 2017.

Terug naar boven

Geen directe GLB betalingen aan verbonden bedrijven

Er worden geen directe betalingen GLB toegekend aan aanvragers met uitgesloten activiteiten. Onder uitgesloten activiteiten vallen het exploiteren van luchthavens, spoorwegen, waterwerken, vastgoeddiensten en permanente sport- en recreatiebedrijven en publiekrechtelijke rechtspersonen en zelfstandige bestuursorganen. Dit geldt voor het landbouwbedrijf (natuurlijke of rechtspersonen) zelf en als er sprake is van een verbonden bedrijf met een uitgesloten activiteit.

Verbonden bedrijven zijn rechtspersonen (BV, NV, vereniging, coöperatie of stichting) die direct of indirect aan de aanvrager gekoppeld zijn door volledige eigendom of een meerderheidsbelang (meer dan 50%). Bijvoorbeeld: u heeft een landbouwbedrijf en daarnaast bent u ook volledig eigenaar van een golfbaan of een camping.

Is één van de bedrijven binnen de groep verbonden bedrijven uitgesloten van het Gemeenschappelijk landbouwbeleid? Dan kan het landbouwbedrijf alleen in aanmerking komen voor directe betalingen GLB als u uiterlijk 15 mei 2017 met een accountantsverklaring of andere relevante bewijsstukken aantoont dat de landbouwactiviteiten een belangrijk deel zijn van de totale economische activiteiten van alle verbonden bedrijven.

U krijgt hierover vragen in uw Gecombineerde opgave.

Meer informatie over verbonden bedrijven vindt u op de pagina Actieve landbouwer 2017.

Terug naar boven

Overdragen betalingsrechten alleen aan actieve landbouwer

In de nieuwsbrief van januari heeft u gelezen dat voor het overdragen van betalingsrechten de koper of huurder uiterlijk 15 mei van het aanvraagjaar moet voldoen aan de voorwaarde van actieve landbouwer. Let hier goed op wanneer u betalingsrechten wilt overdragen.

Belangrijk: zorg er als koper of huurder van betalingsrechten voor dat u ruim voor 15 mei aan de voorwaarde van actieve landbouwer voldoet. Moet u dit aantonen met een accountantsverklaring? Stuur deze dan ruim voor 15 mei 2017 naar RVO.nl op. Wij moeten deze accountantsverklaring nog beoordelen. Past u uw registratie bij de KvK aan zodat deze overeenkomt met de feitelijke situatie? Doe dit dan ook ruim voor 15 mei 2017. Ga voor informatie over de voorwaarde van actieve landbouwer naar de pagina Actieve landbouwer 2017.

Terug naar boven

Waarde betalingsrechten

Er zit een verschil in welke waarde wordt getoond in het formulier Melding overdragen betalingsrechten en in Registraties Betalingsrechten in Mijn dossier.

Logt u in tussen 15 mei 2016 en 15 mei 2017? Dan ziet u in het formulier Melding overdragen betalingsrechten de waarde die de betalingsrechten hebben op 15 mei 2017.
Bij Registraties Betalingsrechten in Mijn dossier ziet u de waarde van de betalingsrechten op 15 mei 2016. Wilt u de waarde van 15 mei 2017 weten, zet dan de peildatum op 15 mei 2017.

Terug naar boven

Jonge landbouwers: hoe zeggenschap aantonen

De vereiste blokkerende zeggenschap is uiterlijk 15 mei ingegaan van het jaar dat u voor de eerste keer de extra betaling jonge landbouwers aanvraagt. Dit beoordelen wij op basis van de registratie van het bedrijf bij de KvK.

De zeggenschap en de ingangsdatum van de zeggenschap moeten zijn geregistreerd bij de KvK. Deze registratie moet overeenkomen met wat er in de schriftelijke overeenkomst of de statuten staat. De schriftelijke overeenkomst of de statuten moeten uiterlijk op de laatste dag van de kortingsperiode van de Gecombineerde opgave ondertekend zijn. Dit geldt ook voor de registratie van de bevoegdheid bij de KvK. Wij kunnen de schriftelijke overeenkomst bij u opvragen als dat nodig is voor de beoordeling van uw aanvraag.

Meer informatie vindt u op de pagina Zeggenschap Extra betaling jonge landbouwers 2017

Terug naar boven

Graasdierpremie

U kunt graasdierpremie aanvragen voor schapen en/of vrouwelijk vleesvee die op niet-subsidiabele gronden grazen. De graasdierpremie is niet gekoppeld aan betalingsrechten en kunt u dus los aangevragen. U kunt deze premie aanvragen als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • U bent een actieve landbouwer.
  • U heeft schapen en/of vrouwelijke runderen (vleesvee). De schapen moeten voorafgaand aan het jaar van aanvraag zijn geboren. De premie voor runderen geldt voor vrouwelijk vleesvee vanaf 2 jaar dat tenminste 12 maanden aaneengesloten in Nederland is. U kunt de premie niet aanvragen voor melkvee.
  • De schapen en/of runderen staan juist geregistreerd in het I&R-systeem (Identificatie & Registratie) op het moment dat u uw aanvraag voor graasdierpremie indient. Dit geldt ook voor de periodes dat de dieren een andere houder hadden.
  • De premie die u kunt krijgen is meer dan € 1.000 per bedrijf.
  • De premie is voor dieren die op enig moment in de periode van 1 januari tot en met 15 mei aanwezig zijn op het bedrijf. Voor de berekening kijken we voor deze dieren hoeveel dagen ze aanwezig zijn in de periode van 1 januari tot en met 15 oktober.
Met name de eis om de registratie van de dieren op orde te hebben in het I&R-systeem heeft in 2016 tot discussie geleid. Deze voorwaarde voor de graasdierpremie is op dit punt erg streng. De I&R-registratie mag geen enkele fout bevatten. Dit geldt ook voor de periodes dat de dieren een andere houder hadden. Vraagt u graasdierpremie aan voor 1 of meer dieren die niet juist in het I&R-systeem staan geregistreerd? Dan krijgt u voor deze dieren geen premie en kunt u een korting of sanctie krijgen op de premie die u eventueel voor andere dieren krijgt.

Onjuistheden in de registratie komen het meest voor bij schapen. Daarom maken we een flyer waarin wordt uitgelegd hoe u voorafgaand aan de aanvraag van de premie in het I&R-systeem kunt toetsen of de registratie juist is. U vindt deze binnenkort op onze website.

Om de I&R-registratie voor runderen te controleren, kunt u het beste kijken of u runderen op uw UBN heeft staan waarop een maatregel ‘aan- en afvoerverbod dier’ is opgelegd.

Meer informatie vindt u op de pagina Graasdierpremie 2017.

Terug naar boven

   
 
Meer informatie?
Voor meer informatie kunt u terecht op onze pagina Gecombineerde opgave. Via deze pagina vindt u alle onderwerpen die gerelateerd zijn aan de Gecombineerde opgave.

Onze openingstijden
 
Ook dit jaar kunt u ons buiten de normale openingstijden bereiken:
   
       –   Vrijdag 14 april (Goede Vrijdag):   08.30 – 17.00 uur 
       –   Maandag 8 mei tot en met vrijdag 12 mei:       08.30 – 22.00 uur
       –  Zaterdag 13 mei:  08.30 – 17.00 uur
       –   Zondag 14 mei:  12.00 – 17.00 uur
       –   Maandag 15 mei:  08.30 – 22.00 uur

Op eerste en tweede Paasdag (16 en 17 april), Koningsdag (27 april), Bevrijdingsdag (5 mei) en zaterdag 6 en zondag 7 mei zijn wij gesloten.

Pagina Onderhoud en meldingen

We streven naar optimale dienstverlening voor ondernemers. Soms gaat daarbij iets mis of is onderhoud nodig. We informeren u hier graag over. Op deze pagina vindt u informatie over regulier onderhoud aan onze applicaties. Hier staat ook welke actuele storingen en onderhoudswerkzaamheden er zijn, wat dit voor u betekent en hoe wij de overlast tot een minimum beperken.

Terug naar boven

 
   
Nieuwsbrief Agrarisch ondernemen
Wilt u maandelijks op de hoogte blijven van al het agrarisch nieuws en achtergrondverhalen van RVO.nl?
Meldt u zich dan aan voor de nieuwsbrief Agrarisch ondernemen.

U kunt zich ook abonneren voor andere onderwerpen.

Terug naar boven

 
   
   
Colofon
Contactgegevens
Rijksdienst voor
Ondernemend Nederland
Prinses Beatrixlaan 2
2595 AL Den Haag
Afmelden
 
@RVO_Nederland
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Rijksdienstvoor
OndernemendNederland
RVO.nl/rss
Dit bericht kan informatie bevatten die niet voor u is bestemd. Indien u niet de geadresseerde bent of dit bericht abusievelijk aan u is toegezonden, wordt u verzocht dat aan de afzender te melden en het bericht te verwijderen. De Staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die verband houdt met risico's verbonden aan het elektronisch verzenden van berichten.