‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Nieuwsbrief Aardgasvrije Wijken #29
Kun je deze nieuwsbrief niet goed lezen? Bekijk dan de online versie

 
Nieuwsbrief van het Programma Aardgasvrije Wijken en het Expertise Centrum Warmte

 
 

PAW in de praktijk: Sliedrecht
       

 
In 50 proeftuinen werken we aan het aardgasvrij maken van een woonwijk, dorp of buurt. Hoe pak je dat aan, een wijk aardgasvrij maken? In de rubriek ‘PAW in de praktijk’ gaan we op zoek naar antwoorden.
 
 
Interview Marcel Kossen: 'Veel kansen om opgaven te koppelen'
 
"Er zijn enorm veel kansen om opgaven te koppelen aan de warmtetransitie; kiezen is de grootste uitdaging," aldus Marcel Kossen (gemeentesecretaris Deventer). Samen met regiemanager Antonique Hamaker vertelt hij over de aanpak van die uitdaging, leerpunten en succesfactoren.
Meer over deze proeftuin
 
Lees het interview  
 
 
 
Nationaal isolatieprogramma
 
 
Het nationaal isolatieprogramma is onlangs gepresenteerd. Dat biedt mogelijkheden voor zowel eigenaren van koopwoningen als huurhuizen om de woning beter te isoleren. De maatregelen variëren van verhoging van de landelijke subsidie tot lokale aanpakken voor de slechtst geïsoleerde woningen. 
 
Interview Regina Koning: 'Juridische Open Tafel Sessie werkt'
 
"Gemeenten juridische inzichten geven, zodat ze zelf verder kunnen. Dat werkt. En dat is wat de Juridische Open Tafel Sessies doen." Regina Koning, projectleider juridica bij het Kennis- en leerprogramma PAW, organiseerde al 22 JOTS. In een interview blikt ze terug. 
Lees verder
 
Lees het interview  
 
 
 
 
Techniek uit de praktijk: restwarmte in Aalsmeer
 
Eind 2021 moet je een transitievisie warmte vaststellen. De factsheets over de technieken van het Expertise Centrum Warmte helpen je hierbij. Maar hoe zien de technieken er in de praktijk uit? In de rubriek ‘Technieken uit de praktijk’ lees je ervaringen en krijg je tips uit praktijkprojecten.
 
De WKO-bodemenergietool uitgebreid met de “Interessepeiler”
 
De WKO-bodemenergietool laat zien waar zich geregistreerde bodemenergiesystemen bevinden. Je kunt bovendien een scan maken waarmee je bepaalt of op een locatie een open- of gesloten bodemenergiesysteem aangelegd mag worden. De interessepeiler laat zien waar interesse is in bodemenergie.
Lees het verhaal van Aalsmeer
 
Lees verder
 
 
 
Terugblik 2021: stappen gezet in de warmtetransitie
 
2021 is al weer bijna ten einde. Dit jaar zijn er behoorlijke stappen gemaakt in de warmtetransitie in de gebouwde omgeving. Veel transitievisies warmte zijn inmiddels vastgesteld of worden binnenkort nog door de gemeenteraad behandeld. Wij kijken graag terug op afgelopen jaar.
 
         
Lees verder
 
 
Nieuw op de website
 
Kijk terug: online bijeenkomst over hybride warmtepompen
 
 
Woningen duurzaam verwarmen met minder aardgas en geschikt maken voor de toekomst, kan met hybride warmtepompen. Op 2 november gingen we in gesprek: Hoe duurzaam is het en waar is het geschikt? Wat zijn de laatste ontwikkelingen en welke rol kan de gemeente spelen?
Lees verder
 
 
Kijk terug: online bijeenkomst over isolatie & ventilatie
 
 
 
Van het aardgas af? Isoleren is de eerste stap. In een goed geïsoleerde woning kunnen verschillende technieken gebruikt worden om de woning daadwerkelijk aardgas vrij te maken. Wél is voldoende ventileren voor een gezond binnenklimaat belangrijk. Op dinsdag 9 november gingen we hierover in gesprek.
Lees verder
 
 
Veel belangstelling voor 3e ronde proeftuinen: 47 aanvragen
 
 
In totaal hebben 47 gemeenten een aanvraag ingediend. Na de 50 proeftuinen in de eerste en tweede ronde, krijgen meer gemeenten de gelegenheid ervaring op te doen met het aardgasvrij maken van wijken. De indientermijn is gesloten.
Lees verder
 
 
Nieuwe energie gecombineerd met nieuwe natuur en nieuw gebruik
 
 
De energietransitie staat niet op zichzelf is de gedachte achter de transitievisie warmte van de gemeente Venlo. Daarom is die ingebed in een breder duurzaamheidsplan. Frank Kusters, beleidsadviseur duurzame ontwikkeling, over de pluspunten van nu en de zorgen voor morgen.
Lees verder
 

 

Kalender
                     
7
dec
  Juridische Open Tafel Sessie - PAW
         
7 dec
  Inspiratietours aardgasvrije projecten Noord-Holland - Platform31
         
7
dec
  Spreekuur Datavoorziening Energietransitie Gebouwde Omgeving (DEGO) - PAW
         
7
dec
  Meet & Greet voor gemeenten - PAW
         
9
dec
  Technische leerkring Zeer lage temperatuur warmtenetten – PAW
         
9
dec
  Winterupdate DEGO: wat hebben we bereikt in 2021, en wat kunnen we in 2022 voor je doen? - PAW
         
14
dec
  Bijeenkomst verbinden van opgaven: waarom, hoe en wat – PAW
         
14
dec
  Spreekuur Datavoorziening Energietransitie Gebouwde Omgeving (DEGO) - PAW
         
16
dec
  PAW-webinar: Wat je moet weten over participatie en communicatie aardgasvrij
         
19
jan
  Inspiratietours aardgasvrije projecten Emmeloord & proeftuin Nagele - Platform31
         
25
jan
  PAW-seminar Particuliere woningeigenaren in de wijkaanpak: hoe organiseer je de financiering?
         
     
        
Krijg je deze nieuwsbrief doorgestuurd van een collega of relatie? Dan kun je je hier aanmelden om de nieuwsbrief voortaan direct in je mailbox te ontvangen.

Wij gaan zorgvuldig om met je persoons-gegevens, meer hierover vind je in onze privacyverklaring.
 
 
Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
 
 
De nieuwsbrief wordt uitgegeven door het Programma Aardgasvrije Wijken en het Expertise Centrum Warmte.

 
Heb je vragen? Neem dan contact op met de gezamenlijke helpdesk van PAW en ECW.
 
 
 
 
 
Dit bericht kan informatie bevatten die niet voor jou is bestemd. Als je niet de geadresseerde bent of dit bericht abusievelijk aan je is toegezonden, word je verzocht dat aan de afzender te melden en het bericht weg te gooien. De Staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die verband houdt met risico’s verbonden aan het elektronisch verzenden van berichten.