‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? Bekijk dan de online versie
22 juli 2022
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

CITES-nieuwsbrief: juli 2022    
In deze nieuwsbrief:

 
Per 13 en 22 juni 2022 nieuwe soorten op Appendix III
CITES-soorten zijn internationaal onderverdeeld in Appendices I tot en met III. Onlangs hebben Frankrijk en Australië beide een verzoek ingediend om nieuwe soorten op te nemen in Appendix III.

Het verzoek van Frankrijk is op 13 juni ingegaan en vanaf die datum is de Holacanthus limbaughi opgenomen op Appendix III. Deze vissensoort komt voor bij het Franse eiland Clipperton. Bekijk het Franse verzoek op cites.org.

Het verzoek van Australië is op 22 juni ingegaan en vanaf die datum zijn een groot aantal reptielen opgenomen op Appendix III, namelijk:
  • Een groot aantal in Australië voorkomende agame-soorten;
  • Een groot aantal in Australië voorkomende gekko-soorten;
  • Een groot aantal in Australië voorkomende skink-soorten.
Bekijk het Australische verzoek op cites.org voor de volledige lijst met soorten.

Gaat u deze soorten exporteren? Vanaf 13 juni heeft u voor de Holacanthus limbaughi een CITES-uitvoervergunning nodig. Hetzelfde geldt vanaf 22 juni voor de genoemde Australische reptielensoorten.

Gaat u deze soorten op die datum of daarna importeren? In dat geval heeft u een certificaat van oorsprong of een uitvoervergunning nodig. Deze documenten vraagt u aan in het uitvoerende land. 

Als de soorten ook zijn opgenomen op de Europese Soortenlijst heeft u naast het document van het uitvoerende land ook een document voor invoer nodig. Het is op dit moment nog niet bekend wanneer de nieuwe Europese Soortenlijst zal worden gepubliceerd. Vind meer informatie op CITES-soorten buiten de Europese Unie.

   


 
Ivoor
Vanaf 19 januari 2022 zijn er nieuwe regels voor de handel in olifantenivoor. Daar hebben wij u over geïnformeerd via de nieuwsbrief van januari 2022. En nog eens uitgelicht in de speciale nieuwsbrief over ivoor. In deze nieuwsbrieven en op onze website kunt u lezen welke regels gelden.

Vanwege de nieuwe EU-regels heeft Nederland de beleidsregel olifantenivoor opgesteld. Deze beleidsregel vervangt de beleidsregel uit 2019.

Nederland blijft iets strenger voor de handel in onbewerkt ivoor dan de EU. Zo geldt er in Nederland een algeheel verbod op het verhandelen van ruw ivoor. Een aanvraag voor een vergunning of certificaat voor onbewerkt ivoor wijzen wij daarom af. 

Met de nieuwe beleidsregel sluiten wij beter aan op de EU-regels. Zo is de uitvoer van bewerkt ivoor gelijk getrokken en is het bijvoorbeeld mogelijk om muziekinstrumenten met ivoor van voor 1975 voor commerciële doeleinden uit te voeren. 

Weten hoe het Nederlandse CITES-bureau een aanvraag beoordeelt? Bekijk de beleidsregel.
 
 
Factsheet en veelgestelde vragen van de Europese Commissie (EC)
De EC heeft na invoering van de nieuwe ivoorregels meer uitleg hierover gegeven. De EC heeft een factsheet opgesteld. Hierin beantwoordt de EC vragen over hoe wij omgaan met muziekinstrumenten met daarin ivoor. Wilt u het factsheet lezen? Bekijk het hier
      
 
Beleidsregel ivoor
Vanwege de nieuwe EU-regels heeft Nederland de beleidsregel olifantenivoor opgesteld. Deze beleidsregel vervangt de beleidsregel uit 2019.

Nederland blijft iets strenger voor de handel in onbewerkt ivoor dan de EU. Zo geldt er in Nederland een algeheel verbod op het verhandelen van ruw ivoor. Een aanvraag voor een vergunning of certificaat voor onbewerkt ivoor wijzen wij daarom af. 

Met de nieuwe beleidsregel sluiten wij beter aan op de EU-regels. Zo is de uitvoer van bewerkt ivoor gelijk getrokken en is het bijvoorbeeld mogelijk om muziekinstrumenten met ivoor van voor 1975 voor commerciële doeleinden uit te voeren. 

Weten hoe het Nederlandse CITES-bureau een aanvraag beoordeelt? Bekijk de beleidsregel.
      
 
Ivoorverbod Verenigd Koninkrijk (VK)
In het VK zijn de regels voor ivoor ook aangescherpt. Deze lijken op de regels binnen de EU maar zijn op sommige punten wat strenger. U leest er alles over via de Britse overheid

Goed om te weten: het VK hoort niet meer bij de EU. Daarom moet u een in- en uitvoervergunning van CITES hebben als u CITES-soorten met het VK verhandelt. 
   
 
Een kijkje in de keuken van het CITES-bureau!
In deze nieuwsbrief leek het ons leuk om u eens mee te nemen achter de schermen bij het CITES-bureau.

Ieder land dat aangesloten is bij CITES heeft een Management Autoriteit (MA). De MA voert het verdrag uit in het betreffende land. De Nederlandse MA is ondergebracht bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Dit ministerie heeft vervolgens RVO de opdracht gegeven om bepaalde taken voor haar uit te voeren. Zoals de afgifte van CITES-vergunningen en EU-certificaten.

Het team dat binnen RVO verantwoordelijk is voor deze afgifte heet het CITES-bureau.

Het CITES-bureau bestaat uit 2 coördinatoren en 14 beoordelaars. Gemiddeld heeft dit team een werkvoorraad van 700 dossiers. In totaal geeft het CITES-bureau ongeveer 15.000 documenten per jaar af.

Omdat er meer dan 38500 plant- en diersoorten zijn beschermd door CITES, zijn de aanvragen die wij ontvangen erg verschillend. Denk bijvoorbeeld aan levende dieren en planten, zaden, bloembollen en voorwerpen gemaakt van hout, cosmetica, lederen producten en antiek. 

Wij kijken onder andere naar de legale herkomst van de soort als wij een dossier beoordelen. Zo bepalen wij of de voorgenomen overdracht volgens CITES-regels gebeurt. Waar nodig vragen wij advies op bij de CITES Wetenschappelijke Autoriteit Nederland. Soms moeten we ook verder in gesprek met het land van herkomst of bestemming over bijvoorbeeld de herkomst van de soort of nationaal beleid. 

Wij houden ons daarnaast bezig met de communicatie en voorlichting over CITES. Dat doen we digitaal of fysiek op beurzen. Wij krijgen veel vragen binnen over wat wel of niet mag met beschermde soorten. Ook geven wij kaviaarlabels af aan geregistreerde kaviaarverpakkers. Bent u een wetenschapper? De wetenschappelijke etiketten van CITES geven wij ook uit.
    
 
Nieuwe website en aanvraagformulier
Naast onze reguliere werkzaamheden ontwikkelen wij op dit
moment ook een nieuwe CITES-pagina op de website van RVO.
Wij hopen dat u hierdoor de informatie over CITES makkelijker
vindt. En dat u beter overzicht heeft over de regels.

Ook hebben we het aanvraagformulier flink aangepakt. Hierdoor kunt u hopelijk sneller uw aanvraag doen. Beide verbeteringen hopen wij eind van de zomer te lanceren. Wij informeren u hier nog uitgebreid over in een aparte nieuwsbrief. 
      
 
Weet u nog dat:
 
… salep koffie gemaakt wordt van CITES-soorten?
Salep zit onder andere in bepaalde soorten Turkse koffie. Salep komt van de knollen van wilde orchideeën. Alle soorten orchideeën zijn beschermd door CITES. Dus ook de producten hiervan. Voor het in- of uitvoeren van salep zijn daarom CITES-vergunningen nodig. Binnen de EU moet u de legale herkomst kunnen aantonen.

Om salep te maken worden de orchideeën knolletjes uit het wild gehaald, gedroogd en vermalen. Voor een kilo salep zijn ongeveer 1000 knolletjes nodig. Dit betekent dat de producent heel veel planten uit het wild moet halen om salep te maken. De handel in salep is daarom een bedreiging voor de wilde orchideeënsoorten. 
     
 
… u in het buitenland souvenirs kunt vinden gemaakt van CITES-soorten?

  De zomer is aangebroken en dat betekent vakantie. Heerlijk! Misschien neemt u wel een leuk aandenken mee naar huis. Wees hierbij alert dat sommige souvenirs van CITES-soorten gemaakt zijn. Souvenirs zijn dan ook een bedreiging voor de soorten die hiervoor gebruikt worden. 

Denk hierbij aan verentooien van ara-veren, stukken koraal en tassen met reptielenleer. Ook hiervoor geldt dat u in- en uitvergunningen nodig heeft om CITES-souvenirs mee te nemen naar huis. Net zoals salep-koffie. Neem ook nooit zomaar vondsten mee vanuit de natuur. Laat ze daar maar mooi liggen. Zonder teleurstelling bij de Douane terug naar huis? Bekijk CITES-informatie voor toeristen.

Wij wensen u vanuit het CITES-bureau een hele fijne zomervakantie toe!

Zonnige groet,
Team CITES
 
 
   
Colofon
Contactgegevens
Rijksdienst voor
Ondernemend Nederland
Prinses Beatrixlaan 2
2595 AL Den Haag

Afmelden
Aanmelden
Privacybeleid

@RVO_Nederland
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Rijksdienstvoor
OndernemendNederland
RVO.nl/rss
Deze nieuwsbrief is opgesteld om u zo goed mogelijk te informeren. U kunt aan deze nieuwsbrief geen rechten ontlenen. Dit bericht kan informatie bevatten die niet voor u is bestemd. Indien u niet de geadresseerde bent of dit bericht abusievelijk aan u is toegezonden, wordt u verzocht dat aan de afzender te melden en het bericht te verwijderen. De Staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die verband houdt met risico's verbonden aan het elektronisch verzenden van berichten.