‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? Bekijk dan de online versie
15 december 2022
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

CITES-nieuwsbrief: december 2022    
In deze nieuwsbrief:

 
Terugblik CoP19
Van 14 tot en met 25 november vond de 19e CITES Conferentie van de Partijen (CoP19) plaats in Panama City. Meer dan 160 overheden van CITES-lidstaten kwamen bij elkaar om onder andere soortenvoorstellen, budget, administratie en handhaving te bespreken. 

Tijdens de conferentie zijn 46 van de 52 soortenvoorstellen aangenomen. Deze besluiten gaan in per 23 februari 2023. In een aantal gevallen is de opname van soorten in de Appendices uitgesteld; deze treden na een overgangstermijn in werking. De wijzigingen worden verwerkt in de Europese verordeningen, waarbij de soorten worden opgenomen in de EU-bijlagen A t/m D. Deze bijlagen bij de Verordening noemen we ook wel de Soortenlijst. Wij informeren u wanneer de vernieuwde Soortenlijst wordt gepubliceerd. 

In deze nieuwsbrief lichten we een aantal gewijzigde CITES-soorten toe. Maar er zijn meer soorten gewijzigd of nieuw opgenomen. Bekijk alle wijzigingen in Appendices en annotaties in het complete overzicht.


 
Nieuw opgenomen soorten
Bijna honderd haaien- en roggensoorten zijn opgenomen in
Appendix II. Hieronder vallen de requiemhaaien, de hamerhaaien,
de vioolroggen en zeven zoetwaterroggensoorten.
Hetzelfde geldt voor de zebravis.

Daarnaast zijn ruim 160 soorten amfibieën nieuw opgenomen op de Appendices van CITES. Het gaat voornamelijk om glaskikkersoorten. Ook een groot aantal reptielen, waaronder 50 soorten schildpadden, zijn toegevoegd op Appendix II. Bijvoorbeeld de gehelmde gekko, de mata mata of franjeschildpad en een groot aantal modderschildpadsoorten. Voor sommige soorten, zoals de lemur boomkikker, is een handelsverbod voor commerciële handel van dieren uit het wild toegevoegd.

 
 
Gewijzigde en nieuwe houtsoorten
Naast diersoorten zijn er ook besluiten genomen over soortenvoorstellen voor plantensoorten. In het bijzonder een aantal houtsoorten.

Pernambuco (Pau Brasilia)
Voor Pernambuco, of Pau Brasilia, is de huidige Appendix II bescherming gewijzigd. De bescherming luidt nu: ‘All parts, derivatives and finished products, except re-export of finished musical instruments, finished musical instrument accessories and finished musical instrument parts’. 

Dit betekent dat voor alle delen, afgeleide producten en eindproducten CITES-vergunningen nodig zijn. Behalve voor het wederuitvoeren van afgewerkte muziekinstrumenten, afgewerkte accessoires voor muziekinstrumenten en afgewerkte onderdelen van muziekinstrumenten. Voor uitvoer van deze laatstgenoemde producten zijn dus alleen CITES-vergunningen nodig voor de eerste uitvoer vanuit Brazilië naar een ander land.

Nieuwe Zuid-Amerikaanse houtsoorten
Tijdens CoP19 is ook besloten om een aantal Zuid-Amerikaanse houtsoorten op te nemen op Appendix II van CITES. De inwerkingtreding van deze besluiten is met 24 maanden uitgesteld. Het gaat om het hout van de trompetboomsoorten
(‘Ipé hout’) en de amandelboomsoorten (‘camaru hout’).
Deze houtsoorten worden veel gebruikt in bijvoorbeeld
tuinmeubelen en terrasvlonders.

Bovenstaande houtsoorten worden op Appendix II opgenomen met annotatie nummer 17 (#17). Deze luidt als volgt: ‘Ter omschrijving van stammen of blokken, planken, vellen fineer, gelaagd/geplakt hout en bewerkt hout.´ Voor de genoemde producten in de annotatie zijn, nadat dit besluit is ingegaan, CITES-vergunningen nodig.

Nieuwe Afrikaanse houtsoorten
De Afrikaanse bomensoorten Afzelia, Afrikaans padoek en Afrikaans mahonie of Khaya zijn ook opgenomen op Appendix II met bovengenoemde annotatie #17. Ook deze houtsoorten worden veel gebruikt in de houtindustrie.

 
 
Wat moet ik doen als een soort op een (hogere) Appendix of Bijlage wordt opgenomen?
Heeft u één van de nieuwe of gewijzigde CITES-soorten in uw bezit? Dan kan het zijn dat u vanaf nu (meer) te maken krijgt met CITES.

Lidstaten kunnen aanvullende, strengere maatregelen nemen. Ook kunnen zij besluiten om een bepaalde soort strenger te beschermen dan internationaal is afgesproken. Ongeacht op welke Bijlage de soort wordt opgenomen, moet u in ieder geval kunnen aantonen dat u uw dier, plant of een product daarvan heeft verkregen voordat de soort was opgenomen op een Appendix van CITES of een hogere bescherming heeft gekregen. Bent u een fokker of kweker? Dan moet u mogelijk een administratie gaan bijhouden. Deze moet voldoen aan de eisen uit het Besluit natuurbescherming over het bezit van en handel in beschermde dier- en plantensoorten. Meer informatie over het bijhouden van een administratie vindt u op onze website.
   
 
Meer informatie
In januari 2023 informeren wij u over de nieuwe EU Soortenlijst en de gevolgen van deze wijzigingen. Wilt u meer informatie over de CoP19 en de officiële documenten? U vindt deze op de Cites.org.
   
 
   
Colofon
Contactgegevens
Rijksdienst voor
Ondernemend Nederland
Prinses Beatrixlaan 2
2595 AL Den Haag

Afmelden
Aanmelden
Privacybeleid

@RVO_Nederland
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Rijksdienstvoor
OndernemendNederland
RVO.nl/rss
Deze nieuwsbrief is opgesteld om u zo goed mogelijk te informeren. U kunt aan deze nieuwsbrief geen rechten ontlenen. Dit bericht kan informatie bevatten die niet voor u is bestemd. Indien u niet de geadresseerde bent of dit bericht abusievelijk aan u is toegezonden, wordt u verzocht dat aan de afzender te melden en het bericht te verwijderen. De Staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die verband houdt met risico's verbonden aan het elektronisch verzenden van berichten.