‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? Bekijk dan de online versie
16 januari 2023
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

CITES-nieuwsbrief: januari 2023    
In deze nieuwsbrief:

 
Gelukkig 2023!
In deze eerste nieuwsbrief van 2023 wenst het CITES-bureau u het allerbeste voor het nieuwe jaar.

 
Vernieuwd CITES-aanvraagformulier
We hebben het CITES-aanvraagformulier vernieuwd. Dit hebben wij gedaan om het formulier duidelijker en makkelijker te maken. Daarnaast zijn er 2 belangrijke veranderingen:

  • U kunt nu aangeven of uw dier of plant een kruising is tussen 2 soorten.
  • Wilt u meerdere EU-certificaten voor eigen nakweek van dieren aanvragen? Dit is nu een stuk makkelijker. U geeft aan of u voor uw hoeveelheid dieren één of meerdere certificaten wilt aanvragen. Daarna vult u per dier het geslacht, de geboortedatum en het merkteken van het dier in. 
Het nieuwe formulier kunt u vanaf 23 januari 2023 gebruiken. U kunt het CITES-aanvraagformulier tussentijds opslaan. Heeft u een eerder opgeslagen formulier van de vorige versie? Met het nieuwe CITES-aanvraagformulier is het helaas niet mogelijk om eerdere opgeslagen formulieren van het oude aanvraagformulier te gebruiken.
 
 
Ivoor
Wij willen u erop attenderen dat per 19 januari 2023 de laatste wijzigingen ingaan in het kader van de nieuwe regelgeving over ivoor. Deze regelgeving is vorig jaar in werking getreden. Alle EU-certificaten die nog in omloop zijn, die afgegeven zijn voor ruw ivoor of bewerkt pre-conventie ivoor (niet zijnde antiek, niet zijnde muziekinstrumenten), zullen per 19 januari 2023 verlopen. Dit ivoor kunt u dan niet meer overdragen of verkopen. U mag het nog wel steeds in bezit houden. Wilt u uw ivoor niet meer houden, dan is er een optie om dit in te leveren in onze inleverbak op ons kantoor in Den Haag. U kunt het ivoor ook naar ons opsturen.

Tot nu toe gaf de EU ons een termijn van 3 maanden om aanvragen voor ivoor af te handelen. Doet u een aanvraag voor ivoor en is uw aanvraag compleet? Vanaf 19 januari behandelen wij deze binnen 4 weken. De behandeltijd wordt daarmee hetzelfde als bij alle CITES-aanvragen.
Bekijk alle wijzigingen
 

 
 
 

©Afrikaanse olifant (bron: hippopx)

Nieuwe Appendix III-soorten
Binnenkort komen er een paar nieuwe soorten bij op Appendix III. Voor de handel in soorten op deze Appendix heeft u altijd een uitvoervergunning nodig. Zodra de Soortenlijst hierop is aangepast, is bij het invoeren naar Nederland ook een Kennisgeving van invoer nodig. Onder Handel in houtsoorten op Bijlage D leest u meer over de Kennisgeving van invoer.

Deze soorten komen erbij op Appendix III:
  • Caribena versicolor - Veelkleurige boomspin, vanaf 11 januari 2023
  • Melopyrrha nigra – Cubaans dikbekje, vanaf 23 februari 2023
  • Tiaris canorus – Kleine Cubavink, vanaf 23 februari 2023
  • Een aantal verschillende plantensoorten, vanaf 23 februari 2023, die u vindt op CITES.org
 

Caribena versicolor (bron: Wikimedia)

Handel in houtsoorten op Bijlage D
Importeert u hout? Dan kan het zijn dat uw hout van een boomsoort komt die op Bijlage D staat. Voor alle houtsoorten op Bijlage D geldt annotatie 5. Alleen de delen in deze annotatie zijn beschermd. Dat zijn:

  • boomstammen;
  • gezaagd hout;
  • fineerplaten;
  • multiplex;
  • bewerkt hout (bijvoorbeeld parketplanken).
Op Species+ kunt u opzoeken of uw houtsoort op Bijlage D of een andere Bijlage of Appendix staat. Naast houtsoorten kunnen ook andere planten- of dierensoorten opgenomen zijn op Bijlage D.

Staat uw houtsoort op Bijlage D? Dan vraagt u een Kennisgeving van invoer aan bij het CITES-bureau. U geeft aan voor welke soort u een formulier aanvraagt en vult het formulier zelf in. Daarna laat u uw Kennisgeving van invoer zien aan de Douane bij de importzending. Wanneer dit niet gebeurt, zorgt dit voor onnodige vertraging voor u en de Douane. Meer informatie vindt u onder ‘Wanneer heeft u een invoervergunning nodig?’ op onze pagina over CITES.

De EU bepaalt zelf of het soorten op Bijlage D zet. Dit heeft vaak te maken met andere regelgeving. Meestal zijn soorten op Bijlage D internationaal niet beschermd onder CITES. Daarom heeft u alleen voor de invoer van deze soorten naar de EU een Kennisgeving van invoer nodig.

Een voorbeeld van een houtsoort op Bijlage D is okoumé-hout (Aucoumea klaineana). Dit hout wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de verwerking tot fineer waar multiplex van gemaakt wordt. Okoumé is een lichtroze loofhoutsoort. De okoumé-boom komt voor in Kameroen, Congo, Equatoriaal-Guinea en Gabon..
   
 
Kort nieuws
Persoonlijk Eigendom Certificaat goedkoper
U gebruikt het Persoonlijk Eigendom Certificaat (PEC) als u met uw huisdier reist tussen Nederland en een land buiten de EU. U kunt een PEC 3 jaar gebruiken of totdat deze vol is. We hebben de kosten voor een PEC aangepast van €60 naar €45. De kosten zijn nu gelijk aan het Muziekinstrumenten Certificaat (MIC). Kijk voor de regels voor een PEC op Welk CITES-document heb ik nodig?.

Species+ app
Op Species+ controleert u of en hoe uw dier- of plantensoort beschermd is onder CITES. U kunt nu ook de handige Species+ app downloaden. Hiermee zoekt u gemakkelijk op uw telefoon. Download de app voor Android of Apple.

Verbod in- en uitvoer paling
Ieder jaar buigen de CITES Wetenschappelijke Autoriteiten (WA) van de EU-lidstaten zich over de status van Europese palingen. Helaas gaat het nog steeds niet goed met het aantal Europese palingen. Daarom blijft het verbod op de in- en uitvoer van Europese paling (Anguilla anguilla) in 2023. U mag in 2023 geen levende paling of palingproducten in- en uitvoeren naar en uit de Europese Unie.

 
 
 

Anguilla anguilla (bron: Wikimedia)

   
Colofon
Contactgegevens
Rijksdienst voor
Ondernemend Nederland
Prinses Beatrixlaan 2
2595 AL Den Haag

Afmelden
Aanmelden
Privacybeleid

@RVO_Nederland
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Rijksdienstvoor
OndernemendNederland
RVO.nl/rss
Deze nieuwsbrief is opgesteld om u zo goed mogelijk te informeren. U kunt aan deze nieuwsbrief geen rechten ontlenen. Dit bericht kan informatie bevatten die niet voor u is bestemd. Indien u niet de geadresseerde bent of dit bericht abusievelijk aan u is toegezonden, wordt u verzocht dat aan de afzender te melden en het bericht te verwijderen. De Staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die verband houdt met risico's verbonden aan het elektronisch verzenden van berichten.