Vanaf 25 november nieuwe soorten op de CITES-bijlagen.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? Bekijk dan de online versie
16 november 2023
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

CITES nieuwsbrief november 2023    
In deze nieuwsbrief:

 
Menshaaien en geelkruinbuulbuul vanaf 25 november op de CITES-bijlagen
Op de CoP19 zijn veel nieuwe soortenvoorstellen aangenomen. Op 25 november gaan de nieuwe regels in voor  menshaaien (Carcharhinidae spp.). Deze soorten staan vanaf die datum op Bijlage B (Appendix II). Andere soorten zoals de zijdehaai (Carcharhinus falciformis), Oceanische witpunthaai (Carcharhinus longimanus) en hamerhaai (Sphyrnidae spp.) staan al op Bijlage B. 

Vanaf 25 november moet u dus voor alle soorten menshaaien de legale herkomst kunnen aantonen. Ook moet u een administratie bijhouden. Voor de handel buiten de EU heeft u CITES-vergunningen nodig. Dit geldt ook voor delen of producten van deze soort, zoals haaienvinnen en het gebruik van deze soort in medicatie.

Op 25 november gaan ook de nieuwe regels voor de geelkruinbuulbuul (Pycnonotus zeylanicus) in. Deze soort staat nu nog op Bijlage B. Vanaf de 25e komt de soort op Bijlage A (Appendix I).

U heeft altijd een vergunning nodig voor in- of uitvoer vanuit de EU. Voor overdracht van de geelkruinbuulbuul binnen de EU heeft u na 25 november een EU-certificaat nodig. Ook wanneer u deze vogel wilt kopen, moet daar altijd een EU-certificaat bij zitten. Kweekt u met deze soort? Dan moet u ook uw vogels voorzien van een naadloos gesloten pootring. Het was al verplicht om een administratie bij te houden van deze vogels. Ook moet u altijd de legale herkomst aan kunnen tonen. 

Meer informatie over de documenten die u nodig heeft vindt u op Welk CITES-document heeft u nodig?


 
Nieuwe houtsoorten op Bijlage D
De afgelopen jaren zijn steeds meer houtsoorten aan Bijlage D toegevoegd. Op Bijlage D staan soorten waarvan de EU de handel wil monitoren.

Veelvoorkomende houtsoorten op Bijlage D zijn:
  • Sapeli mahonie (Entandrophragma cylindricum)
  • Okoumébomen (Aucoumea klaineana)
  • Trompetboom of groenhart (Handroanthus serratifolius)                   
Deze soorten staan niet op de internationale Appendices van CITES. U heeft daarom geen CITES-vergunningen nodig wanneer u deze soorten wilt in- of uitvoeren. Voor invoer van deze soorten binnen de EU heeft u wel een Kennisgeving van invoer nodig.

U volgt hiervoor de volgende stappen:
  • Via Species+ controleert u of de soort beschermd is. Dit doet u door op de wetenschappelijke naam te zoeken.
  • Staat de soort op de EU-Bijlage D? Dan vraagt u bij het CITES-bureau een Kennisgeving van invoer op via CITES@rvo.nl. U kunt meerdere kennisgevingen in één keer opvragen.
  • Het formulier staat op uw (bedrijfs-)naam en kan dus niet door iemand anders gebruikt worden.
  • U vult zelf het formulier in per zending.
  • Wanneer de zending binnenkomt, overhandigt u het document aan de Douane. Dit kunt u niet voor- of achteraf doen.
Houtsoorten op Bijlage C
Voert u soorten de EU in die op Bijlage C staan? Dan heeft u ook een Kennisgeving van invoer nodig. Daarnaast heeft u voor de uitvoer van deze soorten altijd een CITES-uitvoervergunning nodig. Soorten op Bijlage C staan namelijk ook op de internationale Appendices van CITES.

 
Nieuwe Schorsingsverordening
De lijst van geschorste CITES-soorten wordt aangepast. Op deze lijst staan CITES-soorten die de EU heeft besloten te schorsen. U kunt een soort na deze schorsing niet meer de EU invoeren.

De volgende soorten worden toegevoegd in de nieuwe lijst:
  • Cypripedium ventricosum uit Zuid-Korea
  • Piliocolobus temminckii uit Guinea
Er wordt daarnaast een aantal soorten van de Schorsingsverordening afgehaald. Ook is van sommige soorten de (officiële) naam gewijzigd. Wilt u alle aanpassingen weten? Deze kunt u straks vinden op de eerste pagina’s van het document.

De nieuwe Schorsingsverordening gaat halverwege november 2023 in en is dan op onze website te vinden. De oude Schorsingsverordening met nummer (EU) 2019/1587 komt dan te vervallen.
 
 
Huis- en hobbydierenlijst
We verwachten dat op 1 juli 2024 de huis- en hobbydierenlijst ingaat. Op deze lijst staan alle zoogdieren die u mag houden in Nederland. Bekijk de lijst op Dieren op de huis- en hobbydierenlijst.

Er staan geen CITES-zoogdieren op de lijst met dieren die toegestaan zijn. Heeft u een zoogdier dat onder de CITES-regels valt, zoals bijvoorbeeld een serval? Dan mag u deze straks niet meer houden. Voor deze dieren komt er een overgangsregeling.

Heeft u op 1 juli 2024 een dier dat niet op de lijst staat? Dan moet u kunnen bewijzen dat u het dier al had voor de lijst inging. U mag het dier dan houden tot het sterft. Laat het dier niet los in de natuur. Vanaf de ingangsdatum mag u ook niet meer met het dier fokken.
 
 
Wist u dat…   
CITES-vergunningen altijd afgetekend moeten worden door de Douane?
Gaat u dieren, planten of producten daarvan in- of uitvoeren? Zorg dat u altijd de CITES-vergunningen laat aftekenen door de Douane. Zo voorkomt u dat uw zending onnodig in beslag genomen wordt.

De Amerikaanse Douane ziet bijvoorbeeld soms ongeldige uitvoervergunningen. Ook in andere landen komt dit regelmatig voor. Deze vergunningen zijn niet of verkeerd afgetekend door de Douane van het land van uitvoer. Er mist dan bijvoorbeeld een stempel of handtekening, of er staat geen hoeveelheid op. Dit geldt voor invoervergunningen, uitvoervergunningen en wederuitvoervergunningen.
… u op tijd ringen voor uw nakweekvogels moet bestellen?
Kweekt u vogels die op Bijlage A staan? Deze vogels moeten een naadloos gesloten pootring dragen. Voor deze pootringen (ook wel CITES-ringen genoemd) gelden bepaalde eisen. U vraagt ze aan bij uw ringenbond.

Vraag de ringen op tijd aan. U moet uw vogels namelijk ringen in hun eerste levensdagen, anders past de ring niet meer. Gebruik ook alleen ringen die op uw naam staan. Bent u toch te laat met ringen? Of heeft u een volwassen vogel zonder ring? Laat ze dan chippen. Vraag vóór het chippen eerst toestemming bij het CITES-bureau.

… er regels gelden voor spoedaanvragen bij het CITES-bureau?
Wilt u sneller dan 4 weken een CITES-document? Helaas is het niet mogelijk om spoedaanvragen te doen. Er zijn twee uitzonderingen waarbij het CITES-bureau wel voorrang kan geven:
  • De zending bestaat uit bederfelijke spullen.
  • Het dierenwelzijn komt in gevaar.
Het doen van spoedaanvragen die niet onder de uitzonderingen vallen zorgt voor vertraging in de afhandeling van aanvragen. Dit omdat wij wel een reactie moeten geven op deze verzoeken.

In alle andere gevallen krijgt u meestal binnen 4 weken een besluit op uw aanvraag. Wij stellen het besluit op uw aanvraag uit wanneer wij aanvullingen nodig hebben. Zorg daarom dat u altijd op tijd uw aanvraag indient en houd rekening met de afhandeltermijnen.
   
Colofon
Contactgegevens
Rijksdienst voor
Ondernemend Nederland
Prinses Beatrixlaan 2
2595 AL Den Haag

Afmelden
Aanmelden
Privacybeleid

@RVO_Nederland
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Rijksdienstvoor
OndernemendNederland
RVO.nl/rss
Deze nieuwsbrief is opgesteld om u zo goed mogelijk te informeren. U kunt aan deze nieuwsbrief geen rechten ontlenen. Dit bericht kan informatie bevatten die niet voor u is bestemd. Indien u niet de geadresseerde bent of dit bericht abusievelijk aan u is toegezonden, wordt u verzocht dat aan de afzender te melden en het bericht te verwijderen. De Staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die verband houdt met risico's verbonden aan het elektronisch verzenden van berichten.