Update registratie Appendix I fokkers en meer
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? Bekijk dan de online versie
20 juni 2024
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

CITES nieuwsbrief juni 2024    
In deze nieuwsbrief:

 
Update registratie Appendix I fokkers
In de nieuwsbrief van januari las u over de registratie van
kwekers en fokkers van Appendix I-dieren. Voert u deze dieren
uit voor commerciële doeleinden? In Resolutie 12.10 staat dat u
zich hiervoor moet registreren.

Wij verwachten dat u aan het einde van dit jaar bij ons een registratie kunt aanvragen. De wijzigingen in de Europese regels worden namelijk dan naar verwachting doorgevoerd.  

U kunt wel alvast beginnen met de voorbereiding voor de aanvraag voor registratie door bijvoorbeeld al gegevens verzamelen. De voorwaarden en een voorbeeld van het aanvraagformulier vindt u in Resolutie 12.10.

Voorlopig blijven de bestaande EU-regels gelden. Wilt u nu in de EU gefokte Appendix I-dieren commercieel uitvoeren? Dan kunt u nog een uitvoervergunning met oorsprongscode C aanvragen. Houd er rekening mee dat een land buiten de EU deze invoer kan weigeren op basis van Resolutie 12.10.

U kunt de afbeelding ook in een groter formaat bekijken.


 
Huis- en hobbydierenlijst gaat in
Op 1 juli 2024 gaat de nieuwe huis- en hobbydierenlijst gelden. Op deze lijst staan alle zoogdieren die u in Nederland mag houden. Hier staan geen CITES-soorten tussen. Vanaf juli mag u in Nederland dus geen CITES-zoogdieren meer houden. Deze lijst is onderdeel van de Wet dieren. 

Heeft u op 1 juli 2024 een dier dat niet op de lijst staat, zoals een serval? Dan moet u kunnen bewijzen dat u het dier al had voor de lijst inging. U mag het dier dan houden tot het sterft. Laat het dier niet los in de natuur. Vanaf 1 juli mag u ook niet meer met het dier fokken. U mag het dier nog wel overdragen of verkopen. De nieuwe eigenaar moet dan ook kunnen laten zien dat het dier al vóór 1 juli 2024 is geboren. 

 
Hybride katten
Soms worden CITES-kattensoorten gekruist met de huiskat. 
De jongen hiervan noemen we hybride katten. Deze hybride
katten zien we als beschermde CITES-soort. Hiervoor gelden
dus ook de regels voor CITES en eventueel het bezitsverbod.

Deze regels gelden tot de vijfde generatie na het voor het laatst
voorkomen van de beschermde soort in rechte lijn van voorouders.
Vanaf deze vijfde generatie wordt de hybride kat gezien als een
huiskat. Daarvoor geldt dus geen bezitsverbod meer. Hiernaast
staat een voorbeeld met een kruising tussen de Bengaalse
tijgerkat (Prionailurus bengalensis) en een huiskat.

U kunt de afbeelding ook in een groter formaat bekijken.
 
 
Bezitsverbod Omgevingswet
Voor sommige CITES zoogdiersoorten is er ook nu al een bezitsverbod. Bijvoorbeeld voor (gefokte) primaten en katachtige roofdieren. Dit staat in de Omgevingswet. 

Voor de volgende CITES zoogdiersoorten geldt een bezitsverbod:
  • Levende katachtigen en primaten van Bijlage A
  • De volgende Bijlage B soorten;
    • Bengaalse kat (Prionailurus bengalensis);
    • Canadese lynx (Lynx canadensis);
    • caracal (Caracal caracal);
    • poema (Puma concolor);
    • roestkat (Prionailurus rubiginosus)
    • rode lynx (Lynx rufus);
    • jagoearoendi of otterkat (Herpailurus yagouaroundi);
    • leeuw (Panthera leo);
    • fretkat (Cryptoprocta ferox), en
    • bijlage B soorten behorende tot de orde van de primaten (Primates).
  • Levende Bijlage A-soorten met oorsprongscode W (wild), U (onbekend) of R (ranched)
U mag deze dieren alleen houden als u hier toestemming voor heeft. Deze vraagt u bij ons aan via Bezit, vervoer en handel beschermde dieren en planten. Voor deze toestemming gelden strenge regels en voorwaarden.
 
 
Goed om te weten:
Stuur altijd uw CITES-documenten terug als u ze niet meer gebruikt
Heeft u een EU-certificaat voor een dier dat is overleden? En wilt u dit dier niet laten opzetten? Stuur het EU-certificaat dan naar ons terug. Wilt u gegevens laten aanpassen op een certificaat, zoals bijvoorbeeld een chipnummer laten toevoegen? Doe dan een aanvraag voor een nieuw EU-certificaat. Stuur hierbij het oude, originele EU-certificaat per post naar ons toe. Zo kunnen wij uw aanvraag zo snel mogelijk behandelen.

Ook ongebruikte invoer- of uitvoervergunningen moet u naar ons terugsturen. 
 
 
Voor de handel met het Verenigd Koninkrijk heeft u altijd vergunningen nodig
Sinds 1 januari 2021 hoort het Verenigd Koninkrijk (VK) niet meer bij de EU. Daarom heeft u nu vergunningen nodig voor de handel in CITES-soorten met het VK. We merken dat dit nog niet altijd goed gaat. Voor alle overdrachten naar het VK heeft u uitvoervergunningen en vaak ook invoervergunningen nodig. Ook als het vervoer over de weg plaatsvindt. 
 
 
CITES-soorten in uw product? Geef de juiste hoeveelheid door
Er zijn veel producten waar beschermde CITES-soorten in verwerkt zijn. Denk bijvoorbeeld aan voedingssupplementen met extract van de rozewortel (Rhodiola rosea). Deze plant is beschermd onder Appendix II. Voor in- en uitvoer heeft u een CITES-vergunning nodig. Soms zien we op uitvoervergunningen 2 hoeveelheden staan: de hoeveelheid product en de hoeveelheid extract. Geef in uw aanvraag voor bijvoorbeeld een invoervergunning alleen de hoeveelheid extract (de beschermde soort) door. Dit is de hoeveelheid die de Wetenschappelijke Autoriteit CITES beoordeelt. 
 
 
Ivoren pianotoetsen hoeft u niet altijd te vervangen
Vaak hoeft u ivoren onderdelen van muziekinstrumenten,
zoals ivoren toetsen op piano’s, niet te vervangen. Handel in instrumenten met ivoor van vóór 1975 is toegestaan. U kunt hier een EU-certificaat voor krijgen. We horen nog regelmatig dat toetsen worden vervangen door kunststof. Dit is niet hoe de wet bedoeld is. Daarom zijn de regels ook soepeler dan bij bijvoorbeeld ivoren beeldjes.  

Heeft uw piano een serienummer? Geef dit dan aan ons door met een foto van het nummer. Op die manier kunnen wij snel vaststellen hoe oud het instrument is. En hiervoor een EU-certificaat afgeven. Daarmee kunt u de piano met ivoren toetsen verkopen. Het EU-certificaat met een serienummer blijft geldig
voor meerdere overdrachten zolang dit bij de piano blijft.

U kunt de afbeelding ook in een groter formaat bekijken.
 
 
Het CITES-bureau bij beurzen
Het CITES-bureau is regelmatig aanwezig op beurzen. U vindt ons daar in onze eigen CITES-stand. Hier kunt u terecht met al uw vragen. Soms geven we ook lezingen. Laatst vond u ons bijvoorbeeld op de Reptielenbeurs Houten en de Verzamelaarsbeurs. Binnenkort staan wij ook op deze beurzen:
  • 23 juni - Reptielenbeurs / Reptilica in Amstelveen
  • 14 september - Vogelbeurs Vogelweelde in Hardenberg
Wilt u ons uitnodigen voor een beurs? Laat het ons weten via CITES@rvo.nl.
 
 
   
Colofon
Contactgegevens
Rijksdienst voor
Ondernemend Nederland
Prinses Beatrixlaan 2
2595 AL Den Haag

Afmelden
Aanmelden
Privacybeleid

@RVO_Nederland
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Rijksdienstvoor
OndernemendNederland
RVO.nl/rss
Deze nieuwsbrief is opgesteld om u zo goed mogelijk te informeren. U kunt aan deze nieuwsbrief geen rechten ontlenen. Dit bericht kan informatie bevatten die niet voor u is bestemd. Indien u niet de geadresseerde bent of dit bericht abusievelijk aan u is toegezonden, wordt u verzocht dat aan de afzender te melden en het bericht te verwijderen. De Staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die verband houdt met risico's verbonden aan het elektronisch verzenden van berichten.