Update registratie Appendix I fokkers en meer
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? Bekijk dan de online versie
25 oktober 2024
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

CITES nieuwsbrief oktober 2024    
In deze nieuwsbrief:

 
Update registratie Appendix I fokkers
In de nieuwsbrief van juni las u al over de registratie van kwekers
en fokkers van Appendix I-dieren. We verwachten de nieuwe Uitvoeringsverordening in januari 2025. Hierin zal de registratie van fokkers in de regels van CITES komen te staan. We verwachten dat u tegen het eind van dit jaar een aanvraag voor registratie kunt doen. Zodra we kunnen starten laten we u dat weten. 

U kunt uw aanvraag voor de registratie alvast voorbereiden. Bijvoorbeeld door de juiste informatie te verzamelen. De voorwaarden en een voorbeeld van het aanvraagformulier vindt u in Resolutie 12.10.

Voorlopig blijven de bestaande EU-regels gelden. Wilt u nu in de EU gefokte Appendix I-dieren commercieel uitvoeren? Dan kunt u nog een uitvoervergunning met oorsprongscode C aanvragen.
Houd er rekening mee dat een land buiten de EU deze invoer kan weigeren op basis van Resolutie 12.10.


 
Vanaf 25 november 2024 ipé- en cumaruhout op Appendix II
Voor deze soorten gaat de nieuwe bescherming op
25 november 2024 in:
  • Handroanthus spp.  
  • Roseodendron spp.
  • Tabebuia spp.
  • Dipteryx spp. 
Deze soorten staan beter bekend als ipé- en cumaruhout. Dit betekent dat u voor in- en uitvoer van deze soorten CITES-vergunningen nodig heeft. En dat u de legale herkomst moet kunnen aantonen voor hout en producten van deze soorten. Dit is afgesproken op de 19e CITES Conference of Parties (COP) van november 2022. 

 
Welke delen zijn beschermd?
Voor de soorten hierboven geldt annotatie #17. Hierin staat dat de regels alleen gelden voor: 
  • stammen of blokken 
  • planken
  • vellen fineer
  • gelaagd/geplakt hout
  • bewerkt hout (bijvoorbeeld houten kommen, borden en snijplanken
U heeft dus alleen CITES-vergunningen nodig als u een van deze producten in- of uitvoert.
 
 
Waar vraagt u een vergunning aan?
Hout invoeren
U vraagt eerst een uitvoervergunning aan in het land van uitvoer. Daarna vraagt u met een kopie van de uitvoervergunning de invoervergunning aan in het land van bestemming. Is dat Nederland? Vraag dan de invoervergunning aan bij het CITES-bureau.

Hout uitvoeren
Voert u hout (opnieuw) uit dat in Nederland is? Vraag dan de vergunning aan bij het CITES-bureau in Nederland. Is het hout in een ander land? Vraag dan in dat land de (weder)uitvoervergunning aan. 
 
 
Zeekomkommers sinds 25 mei 2024 op Appendix II
Tijdens CoP19 is ook besloten dat een aantal soorten zeekomkommers op Appendix II van CITES wordt gezet. Het gaat hier specifiek om het genus Thelenota spp. Hieronder vallen 3 soorten zeekomkommers die over de hele wereld verhandeld worden voor consumptie: 
  • Thelenota ananas (ananas-zeekomkommer)
  • Thelenota anax (ambervis)
  • Thelenota rubralineata (zuurstok-zeekomkommer)
Sinds 25 mei 2024 heeft u voor deze soorten CITES-in- en uitvoervergunningen nodig bij in- en uitvoer naar en vanuit de EU. Ook moet u de legale herkomst aan kunnen tonen. 
 
 
Opsturen kopieën ouderdiercertificaten: gebruik de juiste kopie
Vraagt u EU-certificaten aan voor nakweek dieren van soorten op
Bijlage A? Dan moet u kopieën van de EU-certificaten van
de ouderdieren bij uw aanvraag meesturen. Het komt regelmatig voor dat wij kopieën ontvangen van oude EU-certificaten die al vervangen zijn. Wij moeten dan de kopieën van de juiste certificaten opvragen. Hierdoor duurt het langer voor we uw aanvraag afhandelen. Controleer daarom goed of u de kopie van het juiste EU-certificaat van de ouderdieren opstuurt.

Soms moeten EU-certificaten vervangen worden. Bijvoorbeeld omdat het geslacht van het dier bekend is en dit op het EU-certificaat vermeld moet worden. Let erop dat u dan ook de digitale kopie van het EU-certificaat vervangt in uw administratie. 
 
 
Aloe arborescens in cosmetica
Er zijn veel cosmetica te koop waar CITES-producten in verwerkt zijn. Een voorbeeld hiervan is Aloe arborescens. Alle aloë-soorten, behalve Aloe vera, zijn beschermd door CITES. Sommige aloë-soorten zijn vrijgesteld wanneer ze in een eindproduct verwerkt zijn. Voor Aloe arborescens geldt deze vrijstelling niet. Heeft u producten die in- en uitgevoerd worden vanuit en naar de EU? En is deze soort daarin verwerkt? Daarvoor heeft u CITES-vergunningen nodig. Ook wanneer u deze online bestelt. 
 
 
Het CITES-bureau bij beurzen
Het CITES-bureau is regelmatig aanwezig op beurzen. U vindt ons daar bij onze eigen CITES-stand. Hier kunt u terecht met al uw vragen. Soms geven we ook lezingen. Laatst stonden we bijvoorbeeld op de Reptielenbeurs Houten en de Verzamelaarsbeurs. Binnenkort staan wij ook op deze beurzen:
  • 15, 16 en 17 november: Verzamelaarsbeurs Utrecht
  • 16 november: Landelijke Bijeenkomst Dierenhulpverlening in Den Bosch
  • 23 en 24 november: Vivarium in Den Bosch
Wilt u ons uitnodigen voor een beurs? Laat het ons weten via CITES@rvo.nl. Dan nemen wij contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.
 
 
Doe mee aan ons klanttevredenheidsonderzoek
Heeft u kort geleden een CITES-document aangevraagd? Dan nodigen wij u binnenkort uit voor ons klanttevredenheidsonderzoek. Dit onderzoek bestaat uit een korte vragenlijst. Uw antwoorden helpen ons onze service en processen te verbeteren. Alvast bedankt voor uw deelname.
 
 
   
Colofon
Contactgegevens
Rijksdienst voor
Ondernemend Nederland
Prinses Beatrixlaan 2
2595 AL Den Haag

Afmelden
Aanmelden
Privacybeleid

@RVO_Nederland
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Rijksdienstvoor
OndernemendNederland
RVO.nl/rss
Deze nieuwsbrief is opgesteld om u zo goed mogelijk te informeren. U kunt aan deze nieuwsbrief geen rechten ontlenen. Dit bericht kan informatie bevatten die niet voor u is bestemd. Indien u niet de geadresseerde bent of dit bericht abusievelijk aan u is toegezonden, wordt u verzocht dat aan de afzender te melden en het bericht te verwijderen. De Staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die verband houdt met risico's verbonden aan het elektronisch verzenden van berichten.